Tržište

Centralna banka: Domaća valuta nije ugrožena

Centralna banka: Domaća valuta nije ugrožena
Centralna banka: Domaća valuta nije ugrožena

Domaća valuta nije ugrožena, a navodi Centra civilnih inicijativa (CCI) da više od polovine novčane mase nije konvertibilno su neosnovani i netačni, saopštila je Centralna banka BiH.

U saopštenju se ističe da je CCI iznio netačne informacije koje implikuju kršenje Zakona o Centralnoj banci BiH i dovode u sumnju punu pokrivenost domaće valute - konvertibilne marke.

Iz Centralne banke ističu da provode monetarnu politiku zasnovanu na valutnom odboru koja podrazumijeva da svaka konvertibilna marka koju puste u opticaj ima puno pokriće u deviznim rezervama, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH.

U saopštenju se dodaje da, prema podacima iz Bilansa stanja za april 2016. godine, pokriće monetarne pasive deviznim rezervama, odnosno pokrivenost domaće valute deviznim rezervama iznosi i više od 100 odsto, tačnije 107,35 odsto.

"Stabilnost domaće valute nikada nije bila dovedena u pitanje, zahvaljujući, prije svega, predanosti Centralne banke BiH da dosljedno i striktno provodi politiku valutnog odbora. Tome u prilog govore mjesečni, kao i godišnji izvještaj banke koji odobrava nezavisni spoljni revizor, a usvajaju Predsjedništvo BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH", navodi se u saopštenju.

U Centralnoj banci ističu da konvertibilnost domaće valute, takođe, nije upitna - konvertibilna marka može biti konvertovana, odnosno razmijenjena, za evro prema fiksnom kursu u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH ili neku drugu valutu, prema važećem kursu, u bilo kojoj komercijalnoj banci u BiH.

U saopštenju se dodaje da se stabilnost monetarnog sistema u svim zemljama zasniva na povjerenju u kredibilitet monetarne politike i centralne banke, te da podrivanje kredibiliteta netačnim izjavama, kakve su navedene u izvještaju CCI, može da dovede do nesagledivih posljedica i nanese ogromnu štetu monetarnoj politici i finansijskoj stabilnosti BiH.

"S obzirom na specifične uloge monetarnih institucija, a time i Centralne banke BiH ostajemo otvoreni za saradnju i davanje pojašnjenja o svim aspektima monetarne politike i našeg poslovanja", navode iz Centralne banke BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije