Tržište

Cijene nafte u porastu

Cijene nafte u porastu
Foto: N.N. | Cijene nafte u porastu

LONDON - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u porastu nakon što je Saudijska Arabija povećala cijene ovog energenta dok su sve manje šanse za dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze zbog čega su obnovljeni strahovi da bi moglo doći do proširenja sukoba između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora veća za 43 centa ili 0,5 odsto i sada je 83,39 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla za 51 cent ili 0,7 odsto i iznosi 78,62 dolara po barelu, prenosi Srna.

Tokom protekle sedmice obje vrste nafte zabilježile su najveći pad u protekla tri mjeseca.

Saudijska Arabija objavila je da u junu povećava svoje cijene nafte za Aziju, sjeverozapad Evrope i Sredozemno more što ukazuje na mogućnost pojačane potražnje tokom ljeta.

Mogućnosti za dogovor o prekidu vatre umanjene su nakon što je Hamas obnovio svoje zahtjeve za okončanje rata i oslobađanje talaca dok sve ukazuje na to da će Izrael pokrenuti napad na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Nešto ranije je izraelska vojska zatražila od palestinskih civila da evakuišu Rafu zbog "ograničene operacije".

"Vijest o tome da Izrael želi da nastavi i proširi svoju operaciju na Rafu izaziva rizik o propasti mogućeg sporazuma o prekidu vatre i ponovo podstiče geopolitičke tenzije na Bliskom istoku", naveo je analitičar tržišta iz kompanije "Aj DŽi" Toni Sikamor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije