Tržište

Zajedničkim TAG uređajem kroz Srpsku, Srbiju i FBiH do početka turističke sezone

Zajedničkim TAG uređajem kroz Srpsku, Srbiju i FBiH do početka turističke sezone
Foto: Ustupljena fotografija | Zajedničkim TAG uređajem kroz Srpsku, Srbiju i FBiH do početka turističke sezone

BEOGRAD - Potpisani Memorandum o saradnji "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta FBiH" je prvi korak ka uvođenju zajedničkog TAG uređaja za plaćanje putarine kroz Republiku Srpsku, Srbiju i BiH, rekao je Nedeljko Ćorić, v.d. direktora "Autoputeva Republike Srpske".

On je najavio da je zajednički cilj sve tri strane uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema do početka turističke sezone.

"Ovaj Memorandum je važan ne samo za Republiku Srpsku već i za sve građane Bosne i Hercegovine. On će biti važan za cijeli region", rekao je Ćorić, navodeći da će jednim TAG-om putovanje za građane i Srbije i BiH biti lakše i komfornije, jer je elektronska naplata putarine i jeftinija, ali i skraćuje vrijeme putovanja.

"Mi imamo dva upravljača u BiH: jedan je 'Autoceste FBiH' u Federaciji BiH i 'Autoputevi Republike Srpske' u Republici Srpskoj, tako da smo Memorandum potpisivali i jedni i drugi. Ali generalno, na cijeloj teritoriji BiH, kao i Srbije, će funkcionisati zajednički TAG uređaj, rekao je Ćorić, gostujući na RTS-u.

Dodao je da je sada samo stvar uvezivanja tehničkih timova i implementacije kako bi sistem bio pušten u funkciju.

"Takvi sistemi naplate funkcionišu u cijeloj Evropi. Ja sam siguran da u budućem vremenu neće biti naplatnih rampi, da će otvoreni sistem naplate putarine sve povezati, i da će sve to funkcionisati bez ikakvog problema", zaključio je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije