Tržište

Dignuta rampa EU smanjila izvoz mlijeka

Dignuta rampa EU smanjila izvoz mlijeka
Dignuta rampa EU smanjila izvoz mlijeka

BANJALUKA - Iako je BiH u septembru prošle godine dobila zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u zemlje Evropske unije, to nije poboljšalo izvoz ovih proizvoda, već je on, naprotiv, smanjen za milionske iznose.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da je u posmatranom periodu došlo čak i do blagog porasta količina uvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, koje bi u narednom periodu mogle biti značajno veće.

Pokazuju to i zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je izvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 24,9 miliona kilograma mlijeka i mliječnih prerađevina, dok je u istom periodu prošle godine, kada nije bio moguć izvoz u zemlje EU, iznosio 25,6 miliona kilograma. Naime, izvoz je u prvom polugodištu ove godine iznosio 28,6 miliona maraka, a u istom periodu prošle godine, kada nije bio moguć izvoz u države EU, 30,9 miliona maraka. Sa druge strane, uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, u prvih šest mjeseci ove godine bilježi blagi rast. Tako je u ovoj godini uvezeno oko dva miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda više nego u istom periodu prošle godine.

Pored toga, treba naglasiti da domaći mljekari od odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u septembru prošle godine nisu pronašli nijedno drugo ozbiljnije tržište u EU za plasman svojih proizvoda, izuzev hrvatskog.

Da nevolja bude veća, EU je ovih dana najavila dodatnih 500 miliona evra pomoći tamošnjim poljoprivrednicima kako bi preokrenula sunovrat cijena u oslabljenoj mliječnoj industriji. Time je ukupna pomoć evropskom poljoprivrednom sektoru porasla na milijardu evra. To bi moglo nanijeti još veće probleme bh. mljekarima, jer bi dodatno otežalo ionako tanak plasman domaćih proizvoda u EU, a moglo bi doći do još jačeg uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU u BiH, koji su visoko subvencionisani i pritom mnogo jeftiniji od domaćih.

"Evropska komisija je predstavila novi paket mjera vrijedan 500 miliona evra iz evropskih fondova, s ciljem pružanja pomoći poljoprivrednicima u svjetlu tekućih poteškoća na tržištu, a naročito na tržištu mliječnih proizvoda", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Fil Hogan, evropski komesar za poljoprivredu, rekao je da će ovaj paket omogućiti novi snažan odgovor i da pokazuje da je Evropska komisija mobilisala preko milijardu evra novih sredstava za pružanje podrške poljoprivrednicima koji su u teškoj situaciji.

Kako su kazali u Evropskoj komisiji, od pomenutog iznosa će 150 miliona evra otići kao kompenzacija nezavisnim i drugim proizvođačima za svaki litar mlijeka koji ne proizvedu, dok će preostalih 350 miliona evra biti preraspodijeljeno članicama EU koje će potom odlučiti o dodatnim mjerama za pružanje pomoći poljoprivrednicima.

Inače, prekomjerna proizvodnja mlijeka u EU, koja je nastupila poslije ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka u aprilu 2015. godine, uzrokovala je kolaps cijena koje se još nisu oporavile uprkos paketu pomoći od 500 miliona evra u septembru prošle godine.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, rekao je da u prethodnom periodu nisu uspjeli u punoj snazi izaći ni na hrvatsko tržište, zbog daleko jeftinijeg i visoko subvencionisanog mlijeka u EU, koje je prisutno i na hrvatskom tržištu.

Govoreći o dodatnoj pomoći EU tamošnjim mljekarima, on kaže da Evropa mora zaustaviti pad broja proizvođača, koji je evidentan.

"Međutim, veoma je teško novcem nešto vratiti. Tačno je da će to pomoći njihovim proizovđačima, ali veliki broj ljudi napušta tu proizvodnju, koja je postala nesigurna u cijelom svijetu, pa i u BiH", rekao je Usorac. On smatra da će mljekari u EU čim dobiju visoke subvencije ići s nižim cijenama svojih proizvoda, što će predstavljati problem za bh. mljekare.

"To je problem za nas, jer sirovo mlijeko u EU pada na 0,20 evra, a mi ne možemo proizvesti mlijeko za tu cijenu", rekao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije