Tržište

Direktor Aramka: Energetska tranzija neuspješna, treba ulagati u naftu i gas

Direktor Aramka: Energetska tranzija neuspješna, treba ulagati u naftu i gas
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Direktor Aramka: Energetska tranzija neuspešna, treba ulagati u naftu i gas

​Globalna enegetska tranzicija je neuspješna i kreatori politike treba da napuste "fantaziju" o postepenom ukidanju nafte i gasa, izjavio je danas izvršni direktor saudijske državne naftne kompanije Aramko Amin Naser na energetskoj konferenciji u teksaskom gradu Hjustonu.

On smatra da će potražnja za naftom i gasom porasti i u narednim godinama uprkos najavama Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se potražnja postepeno smanjivati, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

"Hitno je potrebno resetovanje strategije tranzicije, a moj prijedlog je da napustimo fantaziju o postepenom ukidanju nafte i gasa i umjesto toga ulažemo u njih na adekvatan način, odražavajući realne pretpostavke potražnje", rekao je izvršni direktor Aramka i dobio aplauz publike u Hjustonu.

Svijet je u posljednje dvije decenije uložio više od 9,5 biliona dolara u alternativne izvore energije, ali oni nisu uspjeli da potisnu naftu i gas, ističe Amin Naser.

On je dodao da manje od četiri odsto svjetske energije danas potiče od solarne energije i energije vjetra, a ukupan udio električnih vozila je na globalnom nivou manji od tri odsto.

Međunarodna agencija za energiju je prošle godine prognozirala da će vrhunac globalne potražnje za naftom, gasom i ugljem nastati već 2030. godine, što je izvršni direktor Aramka odbacio kao neosnovanu tvrdnju.

On smatra da vrhunac potražnje za pomenutim energentima uopšte nije na vidiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije