Tržište

Do posla u Njemačkoj lakše od jeseni

Do posla u Njemačkoj lakše od jeseni
Foto: Ilustracija | Do posla u Njemačkoj lakše od jeseni

BERLIN - Njemački savezni ministar za rad Hubertus Heil (SPD) radnicima iz inostranstva u određenim branšama želi da olakša pronalaženje zaposlenja u ovoj zemlji.

On se u intervjuu za  "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" izjasnio za dobijanje privremene vize za one koji traže posao u sektorima kao što su njegovatelji, gdje je evidentan manjak radne snage.

Njima bi, kako je rekao, trebalo omogućiti da u Njemačkoj mogu tražiti posao, međutim želi da isključi mogućnost primanja socijalnih naknada u ovoj zemlji.

"Mogu pretpostaviti da bi to moglo podrazumijevati da se njegovateljima iz inostranstva omogući dolazak na pola godine u Njemačku kako bi ovdje našli posao", rekao je Heil i dodao:

"Ako im to ne uspije, oni se po isteku tog vremena moraju vratiti u svoje zemlje".

Riječ je o stvaranju "u što većoj mjeri nebirokratskih procesa" za potencijalne nove uposlenike, kaže on.

Na insistiranje SPD-a, "velika koalicija" u Berlinu namjerava pokrenuti usvajanje ovog zakona do kraja godine, čime bi se redefinisala imigracija kvalifikovanih radnika koji su potrebni njemačkoj privredi, te se tako otvorila mogućnost i za one koji nisu akademski obrazovani. Time bi se takođe trebale ograničiti i tzv. ilegalne migracije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon, na svojoj ljetnoj konferenciji za novinare u petak, nazvala "centralnim projektom" vlade.

Njen ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer za jesen je najavio prijedlog glavnih smjernica u vezi s tim zakonom.

Ideju izdavanja privremene dozvole boravka za kvalifikovane radnike koji traže posao u struci, a koji nisu akademski obrazovani, podržavaju i predstavnici njemačke privredne zajednice.

Prema izvještaju časopisa "Spiegel", taj prijedlog sadržan je i u planu od sedam tačaka Saveza njemačkih udruženja poslodavaca (BDA), a koji se tiče planiranog pokretanja usvajanja tog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije