Tržište

Evropske berze pod pritiskom zbog krize u Siriji

Evropske berze pod pritiskom zbog krize u Siriji
Foto: Ilustracija | Evropske berze pod pritiskom zbog krize u Siriji

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica oslabile su drugi dan zaredom zbog rasta geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9.45 sati u minusu 0,1 odsto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,05 odsto, na 7.242 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,20 odsto, na 12.270 bodova, a pariški CAC 0,05 odsto, na 5.274 boda.

Nakon rasta tih indeksa početkom sedmice, zahvaljujući smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, posljednjih su dana tržišta pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp zaprijetio je juče vojnom akcijom u Siriji i ispaljivanjem raketa, zbog uporabe hemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad.

Rusija je poručila i da pomno prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova prema Zalivu.

To otvara mogućnost direktonog sukoba, s obzirom da SAD i Rusija podržavaju različite strane u Siriji u kojoj građanski rat traje već sedam godina.

I dok su tržišta dionica pod pritiskom zbog rasta napetosti u vezi sa Sirijom, cijene nafte rastu zbog strahovanja ulagača od poremećaja proizvodnje "crnog zlata" na Bliskom istoku.

Na američkom tržištu cijena barela je od početka sedmice skočila više od 8 odsto, na 67,10 dolara, blizu najvišeg nivoa od 2014. godine. Sličnim tempom raste i cijena barela na londonskom tržištu, pa je jutros dosegla 72,25 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 70,95 dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9.45 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,1 osto, na 21.660 bodova.

(index.hr / Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije