Tržište

IDDEEA i Centralna banka BiH unapređuju poslovne procese

IDDEEA i Centralna banka BiH unapređuju poslovne procese
Foto: Fena | IDDEEA i Centralna banka BiH unapređuju poslovne procese

SARAJEVO - Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine Almir Badnjević razgovarao je sa delegacijom Centralne banke Bosne i Hercegovine koju je predvodila guvernerka Jasmina Selimović.

Pored guvernerke, sastanku su prisustvovali viceguverner Centralne banke Marko Vidaković i direktor Glavne banke Republike Srpske Zoran Babić. 

Na sastanku je razgovarano o digitalnoj transformaciji, odnosno implementaciji IDDEEA DMS sistema u poslovne procese Centralne banke.

Badnjević je pojasnio da Agencija ima odlično razvijen sistem koji uključuje i digatalni potpis koji u velikoj mjeri može povećati efikasnost poslovanja Centralne banke uz neophodnu sigurnost koju banka zahtijeva. Implementacija naprednih digitalnih sistema poput DMS sistema može doprinijeti unapređenju infrastrukture i tehnoloških inovacija u javnom sektoru, kao i ostvarivanju 9. cilja održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Selimovićeva je pohvalila dosadašnji rad Agencije, posebno u pogledu digitalizacije, i izjavila da je banka raspoložena da prihvati sve što bi moglo pojednostaviti procese uz poštovanje sigurnosnih aspekata koje banka ima definisane u svojim procedurama.

"Ova saradnja predstavlja podršku digitalnoj transformaciji u javnim institucijama Bosne i Hercegovine, što predstavlja i jedan od prioritete EU u pogledu razvoja digitalnih vještina", saopšteno je iz IDEEAA, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije