Tržište

Indijske ambicije o globalnom vođstvu neostvarive

Indijske ambicije o globalnom vođstvu neostvarive
Foto: Ilustracija | Indijske ambicije o globalnom vođstvu neostvarive

NJU DELHI - Nepovoljni poreski sistem uz nedostatak stručne radne snage i većeg broja lokalnih dobavljača učinili su indijske ambicije o globalnom vođstvu u proizvodnji mobilnih telefona tek pustim snovima.

Kada je 2014. preuzeo vođenje Vlade, premijer Narendra Modi počeo je promovisati program snažnije industrijalizacije pod sloganom "Proizvedeno u Indiji".

Cilj programa je ojačavanje privrednog rasta i otvaranje miliona novih radnih mjesta. Jedan od najzvučnijih dijelova programa je proizvodnja mobilnih telefona jer se indijske vlasti nadaju da će privući čak i proizvodnju "Appleove" perjanice, iPhonea.

Ipak, tri godine kasnije tek nekoliko kompanija sklapa telefone od uvezenih komponenti, istakli su stručnjaci na konferenciji telekom industrije, koja je prošlog vikenda održana u Nju Delhiju, prenosi Reuters.

Za Vladu to je popriličan fijasko s obzirom na to da je Indija drugo telekom tržište po veličini u svijetu s 1,19 milijardi korisnika.

Još 2015. Vlada je najavila da će tajvanski "Foxconn", kojem je "Apple" povjerio proizvodnju iPhonea u saveznoj državi Maharaštra, otvoriti tvornicu koja bi trebalo da zaposli čak 50.000 ljudi. Međutim, "Foxconn" je u Indiji samo otvorio svoju podružnicu, a tvornicu više niko ne spominje.

Možda ključni nedostatak jeste nepostojanje domaćih proizvođača komponenata za pametne telefone, poput procesora, zaslona ili kamera. "Umjesto percepcije da je Indija mjesto gdje bi trebalo da proizvode mobilne telefone, osjećamo da je to mjesto gdje treba sklapati uređaje jer je niža carina na uvezene komponente nego na gotove telefone", izjavio je menadžer jedne kineske kompanije koji je želio ostati anoniman.

Uz nepovoljne carine, tu je i složen poreski sistem zbog kojeg dobavljači treba da čekaju mjesecima na povrat poreza. Mnogo veći problem je nedostatak stručne radne snage, jer je malo ko od stranih investitora spreman da uloži u obuku zaposlenih da proizvode mobilne telefone, ističe jedan Reutersov izvor.

Osim toga, Indiji nedostaje prenos tehnologije kako bi izgradila lanac dobavljača. Bez toga, proizvođači neće otvarati odjeljenje za istraživanje i razvoj, ocjenjuje Neraj Šarma, direktor indijske poslovnice kineske kompanije "Spreadtrum".

"Trebamo određeni podsticaj Vlade da počnemo proizvoditi. Bez toga se ništa neće dogoditi", ocjenjuje Šarma. Međutim, Vladini stručnjaci smatraju kako je sklapanje mobilnih telefona tek prvi korak u oživotvorenju premijerovih planova.

"Mnoštvo ulagača pokazalo je interes", istakao je Aruna Sundarajan, državni sekretar za telekomunikacije.

(Poslovi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije