Tržište

Naftaši u Srpskoj neodlučni u vezi s maržama

Naftaši u Srpskoj neodlučni u vezi s maržama
Foto: Dražan Pozderović | Naftaši u Srpskoj neodlučni u vezi s maržama

BANJALUKA - Dok pojedini naftaši u Srpskoj smatraju da Vlada Republike Srpske novom uredbom o ograničenim maržama na promet naftnim derivatima treba da poveća maržu sa 25 feninga po litru na minimalno 30 do 35 feninga, neki od njih su mišljenja da ograničenje marže ipak treba da bude ukinuto.

Naime, kako je za "Nezavisne novine" rekao Đorđe Savić, predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, Vlada Srpske treba da poveća maržu sa 25 feninga po litru na minimalno 30 do 35 feninga kako bi mogli normalno funkcionisati kao i prije četiri godine.

"Neko je prije nekoliko godina izračunao da je nama dovoljno 25 feninga za funkcionisanje, jasno je da je sada nama taj iznos znatno manji nego kada je uredba donesena, jer su svi troškovi porasli", objašnjava Savić i ističe da im sadašnja marža nikako ne odgovara, te dodaje da nije upoznat u kojem smjeru Vlada Srpske ima namjeru da promijeni uredbu o ograničenoj marži.

"Nadamo se da nova uredba o ograničenim maržama na promet naftnim derivatima ne bi trebalo da dovede do smanjene marže", pojasnio je Savić i istakao da očekuju da u narednih 15 do mjesec dana uredba stupi na snagu.

Kako je rekao, do rasta cijena goriva već je došlo na pumpama u Srpskoj, te dodao da će i benzin i dizel koštati do 2,75KM po litru, ali kako je rekao, cijene goriva na pumpama u Srpskoj zavisiće od kretanja cijene nafte na svjetskim berzama.

"Ne možemo da prognoziramo šta će se dalje dešavati, jer se stanje na berzama mijenja na dnevnom nivou", kazao je Savić.

Sa druge strane, Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola", kazao je kratko za "Nezavisne novine" da je on mišljenja da bi ograničenje marže trebalo da bude ukinuto i da se sigurno neće time riješiti problemi u ovom sektoru.

"Uredbu o ograničenju marže treba potpuno ukinuti, jer nema smisla da postoji, gubi svoj smisao zbog prestanka virusa korona i poremećaja na tržištu koji su tada bili", kazao je Bajić i istakao da nova uredba sigurno neće riješiti nagomilane probleme u ovom sektoru.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je od aprila 2021. godine na snazi Uredba o ograničenoj marži na promet naftnim derivatima i to u iznosu na maksimalno šest feninga u veleprodaji i na najviše 25 feninga u maloprodaji.

Vlada Srpske na pretposljednjoj sjednici proširila je listu prehrambenih proizvoda na koje je ograničila maržu trgovcima i uvela maržu na promet lijekovima. Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS, izjavio je da u tom resoru pripremaju i novu uredbu o ograničenim maržama na promet naftnim derivatima.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske kazali su da je Vlada Srpske svjesna uticaja kretanja cijena nafte i naftnih derivata na rast cijena drugih proizvoda, te da je u aprilu 2021. godine, na prijedlog ovog ministarstva donijela Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, a kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriji Republike Srpske određivanjem maksimalnih iznosa marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

"Predmetnom uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od šest feninga po litru derivata, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata", kazali su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Dodaju da je predmetna uredba i danas na snazi, a u narednom periodu planirane su i izmjene ove uredbe kojima bi se dodatno regulisala ova oblast i izbjegle zloupotrebe na terenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije