Tržište

Nakon Beča i Istanbula uspješan Investicioni forum IRBRS i u Milanu

Nakon Beča i Istanbula uspješan Investicioni forum IRBRS i u Milanu
Foto: Ustupljena fotografija | Nakon Beča i Istanbula uspješan Investicioni forum IRBRS i u Milanu

Nakon Beča i Istanbula Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) organizovala je danas i u Milanu (Italija) Investicioni forum, na kojem su italijanskim investitorima predstavljene konkretne ponude za ulaganje u Republiku Srpsku.

Delegacija IRBRS na čelu sa v.d. direktorom Draženom Vrhovcem upoznala je italijanske privrednike i sa stimulativnom poreskom politikom Vlade Republike Srpske i sa prednostima za ulaganje u Republiku Srpsku u odnosu na zemlje regiona i Evropske unije.

V.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac pozvao je italijanske privrednike da kroz direktan kontakt sa institucijama Republike Srpske razvijaju dugoročna i strateška partnerstva.

"Predstavili smo benefite koje međunarodne kompanije mogu da ostvare ulaganjem u Republiku Srpsku ili čak i prenosom njihovog poslovanja. Ostvarili smo odlične konkakte koji su jasan pokazatelj na koji način mi u IRBRS želimo da poboljšamo život u Republici Srpskoj – želimo da dovedemo kvalitetne kompanije", rekao je Vrhovac.

On je rekao da su italijanski privrednici iskazali veliku zainteresovanost za ono što Republika Srpska nudi, te da ga to raduje, posebno kad se ima u vidu i pozitivan odjek prethodno održanih foruma u Austriji i Turskoj.

IRBRS je predstavila i kapitalne projekte Vlade Republike Srpske, projekte u okviru poslovnih zona u lokalnim zajednicama, kao i kompanije koje su zainteresovane da budu predmet prodaje ili da uspostave strateško partnerstvo sa nekom od italijanskih kompanija.

Među italijanskim kompanijama koje su učestvovale na našem forumu je i kompanija   Grimaldy Alliance. Ilario Đangrosi (Ilario Giangrossi), jedan od partnera ove kompanije u oblasti bankarstva i finansija (Evvity partner) rekao je poslije foruma da je ponuda Republike Srpske obećavajuća i izuzetno pogodna za italijanske investitore.

"Ono što nam je danas IRBRS predstavila je veoma zanimljivo i očigledno je da Republika Srpska ima veliki potencijal, posebno kad smo vidjeli kako je razvijen sportski olimpijski centar na Jahorini", rekao je Đangrosi.

Predsjednik Udruženja italijanskih privrednika u BiH Đuzepe Franki rekao da je Republika Srpska, a posebno banjalučka i prijedorska regija, imaju odličan geografski položaj i blizinu aerodroma, autoputa i brzih cesta, što nas čini konkuretnim za ulaganje.

"Do sada su moje investicije bile usmjerene samo na FBiH, ali sam odlučio da to promijenim i da ulažem u Republiku Srpsku. Posebno kad sam posjetio jednu prijedorsku firmu u oblasti metalne industrije gdje sam vidio ljude koji sa lakoćom i ljubavlju obavljaju taj posao", rekao je Franki.

Današnjem Investicionom forumu prisustvovao je i generalni konzul BiH u Milanu Dag Đumrukčić.

Investicioni forum dio je ovogodišnjih aktivnosti koje su proistekle iz prvog velikog i uspješnog "INVEST FORUMA" u septembru prošle godine u Banjojluci, u organizaciji IRBRS i Vlade Republike Srpske.

Ovo je treći forum od planiranih šest u Evropi i svijetu u ovoj godini. Prethodno su tokom marta održani investicioni forumi u Beču (Austrija) i u Istanbulu (Turska). Fokus sva tri foruma je na privrednim sektorima u oblasti saobraćajne infrastrukture, prerađivačke industrije (drvoprerađivačke i metaloprerađivačke), u sektorima proizvodnje hrane i turizma.

Kruna ovih aktivnosti biće objedinjeni veliki događaj krajem godine u Republici Srpskoj – Četvrta investiciona konferencija "INVEST SRPSKA" i Drugi "INVEST FORUM", za koji su tokom današnjih razgovora iskazali zainteresovanost i italijanski privrednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije