Tržište

Oko 6000 deponenata Banke Srpske „nezainteresovano“ za šest miliona KM

Oko 6000 deponenata Banke Srpske „nezainteresovano“ za šest miliona KM
Oko 6000 deponenata Banke Srpske „nezainteresovano“ za šest miliona KM

BANJALUKA - Agencija za osiguranje depozita BiH isplatila je svih 55,5 miliona KM osiguranih depozita, ali oko šest hiljada deponenata još uvijek se nije javilo da podigne svoj novac sa računa Unikredit banke. Fizička i pravna lica nisu preuzeli ukupno oko šest miliona KM, rekao je danas za poslovni portal CAPITAL direktor Agencije Josip Nevjestić.

Ukupan osigurani iznos koji je podignut preko Unicredit banke iznosi 48,9 miliona KM.

Novac je preuzelo osam od ukupno 14 hiljada deponenata koji su imali to pravo.

Nevjestić ističe da se preostali novac koji potražuju bivši klijenti nalazi na računima čime je posao Agencije za osiguranje praktično završen.

“Mi smo isplatili svih 55,5 miliona KM, ali je svega 80 odsto od ukupnog iznosa do sada podignuto sa računa. Postoje klijenti koji se nalaze u inostranstvu pa nisu u mogućnosti trenutno da dodju po svoj novac, ali vjerujemo da će prilikom odlaska na godišnji odmor i oni to učini. Pri tom imamo i klijente kojima je na računu ostalo svega 20, 50 do 100 KM, za koje je pitanje da li će ikada biti podignuti ti iznosi” navodi Nevjestić.

U protekle dvije godine propale su dvije banke – Bobar banka i Banka Srpske. Agencija je morala da isplati za obe banke oko 140 miliona KM.

Od prodaje imovine Bobar banka Agencija za osiguranje je naplatila oko 80 odsto pozajmljenih sredstava, dok je od Banke Srpske za sada samo dio sredstava naplaćen.

“Od 86 miliona KM, u procesu likvidacije uspjeli smo naplatiti oko 67 miliona KM. Što se tiče Banke Srpske, u procesu likvidacije, koji još uvijek traje, do sada je Agencija uspjela da naplati svega 28 miliona KM”, rekao je Nevjestić.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije