Tržište

Skoro 40 odsto njemačkih kompanija žali se na nedostatak radnika

Skoro 40 odsto njemačkih kompanija žali se na nedostatak radnika
Foto: Pixabay | Skoro 40 odsto njemačkih kompanija žali se na nedostatak radnika

MINHEN - Ukupno 36,3 odsto anketiranih njemačkih kompanija se žali na nedostatak kvalifikovanih radnika, navodi se u danas objavljenom izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Rezultat je nešto povoljniji u odnosu na oktobar 2023. kada je probleme sa manjkom kvalifikovane radne snage prijavilo 38,7 odsto nemačkih firmi.

Prije godinu dana je slične poteškoće prijavilo 43,6 odsto kompanija u Nemačkoj.

"Slabljenje njemačke ekonomije kratkoročno smanjuje potražnju za kvalifikovanim radnicima, ali ovaj problem neće nestati", prokomentarisao je ekspert IFO Klaus Volrabe.

On smatra da će manjak radnika ponovo postati goruće pitanje kada privreda Njemačke ojača, kao i da će demografske promjene "dodatno pogoršati problem u narednim godinama".

Veliki procenat nemačkih firmi koje pružaju pravne i računovodstvene usluge, čak 69,2 odsto, traži kvalifikovane radnike, kao i 50 odsto svih kompanija u hotelijerstvu i logistici.

U proizvodnji se manjak kvalifikovanih radnika smanjuje zbog nedostatka porudžbina, a probleme sa nedostatkom radne snage trenutno ima 28,2 odsto firmi. Među proizvođačima je najteže pogođena prehrambena industrija gdje nove ljude traži 40,3 odsto firmi.

U trgovini i građevinarstvu je probleme sa manjkom radnika prijavilo nešto više od 25 odsto kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije