Tržište

Šta je skuplje u BiH, a šta u Njemačkoj?

Šta je skuplje u BiH, a šta u Njemačkoj?
Foto: Ilustracija | Šta je skuplje u BiH, a šta u Njemačkoj?
N.N.

U Bosni i Hercegovini bi vam trebalo oko 3.000 KM mjesečno kako bi zadržali isti životni standard koji možete imati u Njemačkoj, dok su troškovi života u BiH manji za 42.76 odsto, podaci su web stranice "Numbeo".

Skoro sve usluge, namirnice, automobili, namještaj, školovanje i još mnogo toga jeftinije je u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče namirnica, prema podacima "Numbeo", prosječna cijena mlijeka u BiH je 1,35 KM, dok je u Njemačkoj oko 1,55. Hljeb kod nas košta oko jedne marke, a u Njemačkoj je prosječna cijena 2,27 KM, odnosno skuplji je za 53,98 odsto.

Kilogram riže u BiH je jeftiniji za 38 odsto, jaja 29,08 odsto, sir 30,74 odsto, jabuke 64,69 odsto, banana 34,86 odsto, krompir 56 odsto…

Kada je riječ o prevozu pojedinačna karta za javni prevoz u BiH košta oko 1,60 KM, dok je u Njemačkoj 5,49 maraka, i skuplja je za 70 odsto, prenosi "avaz.ba".

I usluga taxi vožnje je jeftinija. Polazak košta u prosjeku 1.50, a kilometar 1 marku, dok je u Njemačkoj start 7,64 KM, a kilometar skoro 4 marke.

Iako se standardi ove dvije države ne mogu porediti, ipak, ima nešto što je skuplje u Bosni i Hercegovini. Najveća razlika u cijeni je kada je u pitanju privatno školovanje za djecu.

U BiH ono košta oko 341 KM mjesečno, dok istu uslugu u Njemačkoj bi platili oko 114 KM. Takođe, za 13 odsto skuplja je članarina za fitnes, za 13,81 odsto pretplata na mobitelima, za 10,45 odsto ženska odjeća.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije