Tržište

Žrtve nasilja dobile šansu za posao

Žrtve nasilja dobile šansu za posao
Žrtve nasilja dobile šansu za posao

SARAJEVO - Žene žrtve nasilja u porodici te osobe sa Daunovim sindromom i njihovi roditelji, koji su teško zapošljive kategorije, dobili su priliku za zaposlenje nakon što su osnovana dva socijalna preduzeća, što je novina u našoj zemlji.

Osnivanje ovih socijalnih firmi u Sarajevu podržali su Federalni zavod za zapošljavanje uz podršku Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP). Uz ove, u BiH postoje još svega četiri takve firme.

Firma "ProFresh" treba početi da radi za desetak dana, zapošljavaće žene žrtve nasilja u porodici, baviće se poslovima čišćenja i za početak zaposliti tri osobe za stalno i dvije do pet po ugovoru o djelu, a sve su prošle obuku. Firmu je osnovala Fondacija lokalne demokratije iz koje ističu da treba okončati situaciju da žene zbog nezaposlenosti ne mogu otići od nasilja.

Preduzeće "3DownPrint" je štamparija, počelo je da radi i trenutno ima troje zaposlenih stručnjaka, a uskoro se očekuju prva zapošljavanja mladih osoba sa Daunovim sindromom. U okviru firme, čiji je osnivač Udruženje "Život sa Daunovom sindromom FBiH", biće i stipend program koji će omogućiti dodatno usavršavanje ove kategorije mladih osoba.

"Težak je život osoba sa Daunovim sindromom i njihovih roditelja sa finansijskog i emotivnog aspekta i ovo je jedan korak da se da nada. Osobama sa Daunovim sindromom oduzeta je poslovna sposobnost i želimo raditi na promjenama koje znače pravo na posao", kazala je juče predsjednica Udruženja Sevdija Kujović.

Vođa YEP projekta Ranko Markuš najavio je ulaganje milion eura u četiri godine za otvaranje 60 socijalnih preduzeća koja će uposliti 600 osoba.

"Želimo dati novi impuls da socijalne grupe ne budu više korisnici budžeta, nego firme koje pune budžete", dodao je Markuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije