Privreda

Barel pada na 70 dolara

Barel pada na 70 dolara
Barel pada na 70 dolara

TOKIO - Nafta će uskoro pojeftiniti na 70 dolara za barel, izjavio je bivši ministar za naftu Saudijske Arabije šeik Ahmed Zaki Jamani u vrijeme dok se cijena "crnog zlata" kreće oko 135 dolara, neznatno ispod istorijskog rekorda.

On je za japanski poslovni dnevnik "Nikkei" rekao da je drastično pojeftinjenje sirove nafte na globalnom tržištu moguće zbog tekućeg rasta proizvodnje u zemljama izvoznicama te sirovine i povećanih ulaganja u svijetu za otkrivanje novih naftnih izvora. Kao važan razlog zbog kojeg očekuje da cijena nafte opadne bezmalo sto odsto u odnosu na sadašnji nivo Jamani je naveo i povećanu energetsku efikasnost u zemljama najvećim potrošačima sirove nafte.

On takođe smatra da će se u Kini, ukoliko se ta zemlja odluči da ukine unutrašnje subvencije za benzin, obim potrošnje nafte osjetno smanjiti u odnosu na sadašnji nivo. Kina je na drugom mjestu u svijetu po potrošnji nafte, odmah iza SAD, a dnevno uvozi, prema različitim procjenama, od osam do deset miliona barela te sirovine.

Jamani je izrazio nadu da će se neka vrsta dogovora u vezi s cijenama ključne energetske sirovine postići i tokom sastanka najvećih proizvođača i potrošača nafte koji će se 22. juna održati u Saudijskoj Arabiji.

"Neki novi teroristički napad na SAD, a takođe i američka vojna akcija protiv Irana mogli bi, međutim, da izazovu novi talas poskupljenja nafte", upozorio je Jamani.

On je precizirao da bi, ukoliko dođe do blokade Orumuškog tjesnaca i onemogućavanja isporuka nafte vodama Zaliva, osnovna energetska sirovina mogla da poskupi i na 200 dolara po barelu.

Buš za podmorsku naftu

Predsjednik SAD Džordž Buš zatražio je od Kongresa da donese zakon o ukidanju zabrane podmorskog bušenja naftnih nalazišta kao lijek za rekordno visoke cijene energije, saopštila je Bijela kuća.

Republikanci traže ukidanje zabrane koja je na snazi od 1981. godine, ali demokrate uporno odbijaju te pokušaje pozivajući se na zaštitu prirode. Moratorijum za bušenje pod morem zahvata više od 80 proceneta primorja SAD i uključuje i Istočnu i Zapadnu obalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije