Privreda

Arktički krug krije velike naftne zalihe

VAŠINGTON - Arktički krug posjeduje oko 90 milijardi barela dostupne nafte, što može da zadovolji cjelokupnu trenutnu svjetsku potražnju za gotovo tri godine, objavili su eksperti iz američke organizacije Geološki pregled.

Procjena je data u času kada se Rusija takmiči s Kanadom, Danskom, Norveškom i SAD za prava na ogromne energetske izvore na Arktiku, regionu koji postaje sve pristupačniji zbog globalnog zagrijavanja koje topi led.

Agencija Vlade SAD dodaje i da region vjerovatno sadrži oko 1.670.000 milijardi kubnih stopa prirodnog gasa.

"Ovom procjenom dajemo istu informaciju svima, tako da svjetska zajednica može da odlučuje", rekao je Mark Majers, direktor Geološkog pregleda.

Organizacija navodi da Arktik ima oko 69 proceneta neotkrivene nafte na svijetu, 30 odsto prirodnog gasa i 20 proceneta prirodnih tečnih gasova.

Energetske kompanije već su našle više od 400 polja nafte i gasa unutar Arktičkog kruga. Rezerve ovih nalazišta procjenjuju se na 40 milijardi barela nafte, više od 1.100 milijardi kubnih stopa gasa i 8,5 milijardi barela tečnih gasova.

"Bez obzira na to, Arktik, posebno podmorje, uglavnom je neistražen", navode eksperti Geološkog pregleda.

Ako bi naftu crpili s Arktika SAD bi smanjile svoju zavisnost od uvoza. Sa druge strane, udruženja za zaštitu životinja su zabrinuta da bi uz globalno zagrijavanje koje topi arktički led dolazak naftnih kompanija na ovo područje dodatno ugrozio faunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije