Privreda

Osiguranje štednje i iznad 15.000 KM

Osiguranje štednje i iznad 15.000 KM
Osiguranje štednje i iznad 15.000 KM

BANJALUKA - Agencija za osiguranje depozita BiH uskoro će građanima koji štede u domaćim bankama garantovati pologe i veće od nedavno predloženih 15.000 KM, najavljeno je nakon jučerašnjeg sastanka najviših zvaničnika izvršne vlasti i finansijskih institucija u BiH.

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, kazao je da su se učesnici sastanka, održanog u svjetlu globalne finansijske krize, složili da se krene u izmjenu zakona kojim će Agencija za osiguranje depozita BiH ukinuti osiguranje depozita pravnim licima.

"Predloženo je da se osiguravaju isključivo depoziti građana, a ne i privrednih subjekata, jer je njima postojeći iznos garancije od 7.500 KM beznačajan. U toj razlici se krije dodatna mogućnost povećanja depozita građana i iznad ranije predloženih 15.000 KM", kazao je Špirić.

Sastanku, koji je održan na inicijativu Špirića, prisustvovali su premijeri RS i FBiH, Milorad Dodik i Nedžad Branković, državni i entitetski ministri finansija, Dragan Vrankić, Aleksandar Džombić i Vjekoslav Bevanda, guverner Centralne banke Kemal Kozarić, te direktori Agencije za osiguranje depozita BiH i entitetskih agencija za bankarstvo.

Oni su, povodom aktuelnog povlačenja oko 100 miliona KM štednih uloga građana iz domaćih banaka apelovali na građane da zadrže povjerenje u bankarski sektor BiH, ocjenjujući ga potpuno stabilnim i bezbjednim.

"Građani nemaju razloga za nervozu, zato što BiH ima stabilan bankarski sektor koji se može uspješno nositi sa svim izazovima", istakao je Špirić.

Učesnici sastanka podržali su nedavnu odluku Centralne banke BiH da smanji obavezne rezerve komercijalnih banaka sa 18 na 14 odsto, čime su banke dobile dodatnih 727 miliona maraka za kreditne plasmane.

"Time želimo da održimo postojeću dinamiku kreditiranja privrednih subjekata u BiH", naglasio je Špirić.

Bh. zvaničnici, takođe, su pozvali poslovne banke da ne povećavaju kamate na kredite, te da razmotre povećanje kamate na štednju, izražavajući uvjerenje da će bankari uvažiti njihovu preporuku.

"Dogovoreno je i da se koordinišu mjere monetarne i fiskalne politike, pogotovo kod planiranja i usvajanja budžeta za 2009. godinu na svim nivoima vlasti", naglasio je Špirić, navodeći da to prvenstveno podrazumijeva ograničenje rasta javne potrošnje.

BiH stabilnija od Crne Gore

Nikola Špirić je, odgovarajući na pitanje zbog čega BiH ne slijedi primjer Crne Gore čija je Vlada osigurala sve depozite građana i privrede, te preuzela garancije za međubankarska kreditiranja, rekao da je globalna finansijska kriza očito imala snažniji posredni uticaj na tu zemlju nego na BiH.

"Mi nemamo potrebe da posežemo za takvim mjerama, jer smo u sasvim drugoj situaciji. BiH ima Karensi bord i svaka konvertibilna marka je pokrivena rezervnom valutom, dok su devizne rezerve dodatna sigurnost. Način na koji smo reagovali je dovoljna garancija i nema potrebe za pregrijanim scenarijem", kazao je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije