Privreda

Nova taksa, skuplje gorivo

Nova taksa, skuplje gorivo
Nova taksa, skuplje gorivo

BANJALUKA - Naftni distributeri u BiH upozorili su juče da će teret nove takse na gorivo, čije uvođenje najavljuju bh. vlasti, plaćati građani preko većih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama i to za 12 feninga po litru.

Naftaši su negirali nedavne ocjene federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Naila Šećkanovića da uvođenje takse na gorivo od deset feninga po litru za potrebe finansiranja izgradnje autoputeva neće uticati na skok maloprodajnih cijena benzina, jer za to, kako smatra, postoji rezerva u maržama naftaša.

"Priče zvaničnika nisu tačne, jer mi nemamo rezervi u maržama koje su sada najmanje i iznose do deset odsto. Stoga će cijene naftnih derivata na pumpama biti povećane čim se uvede nova taksa i to ne za deset, već 12 feninga po litru zato što se na nju zaračunava PDV", istakao je Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS.

S njim se potpuno slaže i Izudin Ahmetlić, predsjednik Sekcije naftnih distributera FBiH. Navodeći da podržava odluku vlasti BiH o uvođenju takse ukoliko se prikupljeni prihodi budu striktno namjenski trošili za izgradnju autoputeva, Ahmetlić je naglasio da će to na kraju plaćati kroz skuplje gorivo na pumpama za 12 feninga po litru.

Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH, je prije dva dana potvrdio da je pokrenuta inicijativa za uvođenje nove takse na gorivo, koja bi u budžete godišnje trebalo da upumpa između 100 i 120 miliona maraka koji će ići u izgradnju autoputeva.

Direktor Poslovne grupacije Evropske banke za obnovu i razvoj Piter Rejniger apelovao je tom prilikom na bh. vlasti da što prije uvedu tu taksu, ističući da je to preduslov za uspješno ispunjenje projekta izgradnje koridora 5c.

Predstavnici potrošača u BiH imaju, pak, podijeljeno mišljenje o opravdanosti uvođenja nove takse na gorivo i njenim posljedicama. Dok u Udruženju potrošača iz FBiH, na čijem je čelu Mesud Lakota, vjeruju da će najavljena odluka značiti samo novi udar na džepove građana, koji zauzvrat od države neće dobiti nove autoputeve, njihove kolege u RS podržavaju inicijativu vlasti.

"Ta je odluka opravdana ako se ne mogu na drugi način obezbijediti sredstva za izgradnju autoputeva. Potrebno je samo kontrolisati da ta sredstva ne odu u tekuću potrošnju", kazao je Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS.

Lakota, pak, naglašava da su vlasti tu inicijativu morale uputiti u javnu raspravu i građanima predočiti plan korištenja sredstava i dinamike izgradnje autoputeva.

"Bojim se da će se ovdje uvesti dodatni namet na leđa građana, koji će zauzvrat dobiti samo mrvice, kao što je to slučaj kod postojećih putarina koje se plaćaju pri registraciji vozila, a putevi nam puni rupa", ističe Lakota.

Uskoro jeftinije gorivo i u RS

Gorivo na benzinskim pumpama u RS će za nekoliko dana pojeftiniti za desetak feninga zbog snažnog pada cijena sirove i prerađene nafte na svjetskom tržištu, kazali su u Udruženju vlasnika benzinskih pumpi RS.

Cijena litra evro dizela, koja sada prosječno iznosi 2,15 KM, pašće na dvije marke, a bezolovnog benzina sa 1,95 na 1,83 do 1,85 KM. Naftaši u FBiH ranije su najavili da će sniziti cijene, pa će evro dizel koštati 2,05, bezolovni benzin 1,99, a super 1,94 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije