Privreda

Recesija bila potcijenjena

Recesija bila potcijenjena
Recesija bila potcijenjena

VAŠINGTON - U prvoj godini recesije - od četvrtog kvartala 2007. do četvrtog kvartala 2008 - američka ekonomija je imala dvostruko veću negativnu stopu rasta nego što je procjenjivano od minus 1,9 odsto, pokazali su revidirani zvanični podaci američkog Ministarstva trgovine.

Ranije je procjenjivano da je najveća svjetska ekonomija u pomenutom periodu imala negativan rast od 0,8 procenata.

Novi izvještaj Ministarstva trgovine takođe je potvrdio da je u tom periodu američki bruto domaći proizvod (BDP) smanjen 3,9 odsto, što je najveći pad od vremena "velike depresije" tridesetih godina prošlog vijeka. Trošenje novca na robu široke potrošnje, na koje otpada čak 70 odsto američke ekonomije, smanjeno je u posljednjem kvartalu prošle godine za 1,8 odsto u odnosu na isto tromjesečje 2007. godine. Izgradnja stambenih objekata pala je za 21 procenat, gotovo dva odsto više nego što je prethodno izračunato.

Ministarstvo trgovine je takođe saopštilo da je američka ekonomija u drugom kvartalu ove godine imala negativnu stopu rasta od jednog procenta na godišnjem nivou, što je znatno bolje od minus 6,4 odsto u prvom kvartalu, kada je zabilježen najveći pad od 1982. godine. Iako je pad za pola procenta manji od procjena analitičara, cijene akcija na Wall Streetu su tek blago porasle jer su investitori bili oprezni, s obzirom na to da su podaci pokazali da potrošnja, glavni pokretač američke ekonomije, slabi. Pad potrošnje Amerikanaca u tom razdoblju iznosio je 1,2 odsto, nakon što je u prethodnom kvartalu porastao 0,6 odsto. Bez obzira na umjereniji pad američke privrede u drugom ovogodišnjem kvartalu, koji mnogi ekonomisti tumače kao znak da recesijski pritisak slabi, statistika je neumoljiva i pokazuje da je to već četvrto tromjesečje zaredom u kojem privreda slabi, što nije zabilježeno još od 1947. godine.

Analitičari kažu da je bez oporavka potrošnje, koja čini dvije trećine američkog BDP-a, teško očekivati održiv rast ekonomije.

"Podaci o BDP-u bolji su od očekivanja, ali su maskirani pojačanom potrošnjom države, jer je potrošnja građana pala. Podsticanje rasta ekonomije državnom potrošnjom sigurno nije održiva situacija. Ali, sve u svemu, mislim da će u trećem kvartalu BDP porasti, pa ćemo imati ciklični oporavak", kaže Džek Ablin, direktor u Harris Private Bank.

Drugi analitičari kažu da je oporavak američke ekonomije vidljiv, ali da predstoji još mnogo vremena za konačno proglašenje pobjede.

"Trebaće nam mjeseci da se potrošnja oporavi, dok nezaposlenost i dalje raste. Već smo dobrano na putu oporavka, ali je neizbježno da će taj put biti isprekidan. Potrošači se povlače jer je nezaposlenost još velika. Tržište rada treba pokazati brz napredak", izjavio je Džozef Lavorgna, glavni američki ekonomista pri U.S. Deutsche Bank Securities u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije