Privreda

Stotine firmi u predstečajnom stanju

SARAJEVO - Stotine firmi u BiH, mahom malih i srednjih preduzeća, nalazi se u predstečajnom stanju zbog recesije i nagomilanih dugova, upozorava Duljko Hasić, ekonomista u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Istakao je da je na kraju prošle godine milijarda KM kapitala firmi otpisana po osnovu gubitka, a krajem ove godine taj iznos će biti za 30 do 40 odsto veći.

Prema Hasićevim riječima, mnogim firmama prijeti gašenje jer se ne odlučuju pokrenuti stečaj kao mjeru sanacije zbog sporosti samog postupka, te je neophodna hitna izmjena zakona u smislu da stečajni postupci imaju prioritet na sudovima.

"Dosta firmi će biti dovedeno u agoniju zbog nepokretanja stečaja za one koji bi mogli nastaviti da žive kroz reorganizaciju. Samo će gomilati gubitak. 'General Motors' je ušao u stečaj i za 45 dana izašao iz njega. Kod nas sudovi nedopustivo dugo, po šest-sedam godina, vode taj postupak", kazao je Hasić.

Rekao je da su državna preduzeća jako zadužena po osnovu penziono-invalidskog osiguranja i da je riječ o milionima radnih dana neplaćenih doprinosa. PIF-ovi koji su privatizovali preduzeća javnim upisom dionica ne ulažu u revitalizaciju, a hiljade radnih mjesta se gasi, pa je tako za devet mjeseci ove godine 56.000 radnika ostalo bez posla.

"Situacija je po osnovu polugodišnjih izvještaja o poslovanju firmi dosta složenija nego prošle godine. Zakonska regulativa nije urađena na način da bi se ušlo u sanaciju. Preduzeća se izgladnjuju, ljude šalju kućama. Recesija ne može biti opravdanje za smanjenje kapitala i slanje ljudi kući, a obično jeste", dodao je Hasić.

Kazao je da je problem što firmama nisu na raspolaganju krediti, a vlast ne pomaže privredu. Smatra da bi bilo dobro uraditi pretvaranje duga u dionice jer bi Zavod PIO imao dionice koje bi mogao prodati, dugovi bi bili riješeni i došlo bi do ubrzanja privrednih aktivnosti.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, kazao je da je nivo industrijske proizvodnje u BiH pao za 18 odsto, te da su velika unutrašnja dugovanja, da nema finansijske discipline, a male firme ne mogu izdržati konkurenciju pa je i logično da dolazi do predstečajnih stanja.

"Međutim, naša svakodnevica nije opterećena stečajima, a kod nas, kada dođe do stečaja, nije u pitanju sanacija već likvidacija", smatra Bakšić.

Hamdija Muratović, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika u BiH, pak, očekuje povećan broj zahtjeva za stečaj zbog krize i napominje da stečaj može firmama pomoći da se spasu, posebno jer je potpisan sporazum o finansiranju reorganizacije sa, zasada, Postbankom Sarajevo i Komercijalnom bankom Banjaluka.

"Pokrenuli smo izmjene zakona u pravcu da odredba hitnosti važi za sve postupke koji su u vezi sa stečajem, dakle i parnični, krivični. Zbog parničnih stoji stečajni. I medijacija je način bržeg rješavanja dugova, a niko se ne bori za to", rekao je Muratović.

Ističe da krizu mnogi koriste "da se riješe radnika i razvoja", kao i da se mnogi boje pokrenuti stečaj jer se "svašta dešavalo u firmama". 

Moguće 30.000 novih otkaza

Još oko 30.000 radnika do kraja godine moglo bi ostati bez posla s obzirom na to da vlast ne čini ništa da pomogne firmama i olakša im poslovanje u kriznim vremenima, upozorio je Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Firme zadržavaju radnike na razne načine. Ne plaćaju ih, šalju na čekanje i bojim se da će na kraju svi dobiti otkaz, a firme otići u stečaj", rekao je Biber.

Dodao je da oporavak privrede ide sporo, a vlast se ne bavi ekonomijom iako smo u ekonomskoj, privrednoj i socijalnoj krizi, te da bi trebalo, između ostalog, otvoriti radove u građevinarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije