Privreda

Trgovački centri guše domaće proizvođače

SARAJEVO - Pravila koja nameću veliki trgovački lanci za ulazak bh. proizvoda u njihove tržne centre domaće proizvođače čine nekonkurentnim i oni će, ako se stanje ne promijeni, morati otpuštati radnike.

Na ove probleme juče su upozorili članovi Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", apelujući na vlasti da donesu zakon o trgovačkim pravilima.

Zlatan Ivanović iz firme "Brojler" Sarajevo kazao je da do kupaca dolaze uglavnom preko tržnih centara koji postavljaju takve uslove da im svaki dan otežavaju i poskupljuju proizvodnju. Naveo je da je uslov jednog od trgovačkih lanaca rabat na fakturi za piletinu od šest odsto, a za pileće prerađevine od 16 odsto, te da rok za plaćanje robe domaćim proizvođačima od 60 dana gotovo uvijek bude probijen.

"Računaju kataloški rabat od minimum pet do deset odsto, rabat za dobru saradnju 1,7 odsto, dva odsto za bezuslovni bonus, a postoji i rabat za opštu saradnju. Za obnovu njihovog objekta ide 200 KM, a za otvaranje novih centara 500, 750 ili 1.000 KM u zavisnosti od kvadrature. Za prvu dostavu, odnosno kada prvi put sa svojim proizvodima uđemo u objekat, moramo dati rabat od četiri odsto, a za novi proizvod firme 400 KM za piletinu, odnosno 500 KM za prerađevine. Na sve te proizvode obračunavaju svoju maržu od deset do 12 odsto", rekao je Ivanović.

Dodao je da su pravila stranih trgovačkih lanaca prepisali malobrojni domaći trgovački lanci. Predstavnici domaćih preduzeća tvrde da su strani trgovački lanci, kada su došli u BiH, obećali da će bh. roba biti najzastupljenija na njihovim policama, a to se nije desilo, već je u njima manje od 18 odsto proizvoda iz BiH.

Mehmed Ikić iz "Ilidžanskog dijamanta" kazao je da njihovih proizvoda nema u "Konzumu", a ni u bivšem "Tropicu" otkada ga je preuzela srbijanska "Delta".

"'Konzum' je najveći trgovački lanac i on direktno uništava domaću proizvodnju. Jednom trgovačkom lancu platili smo 20.000 KM da tu uđe naš proizvod, ali naše robe nema na njihovim policama", tvrdi Ikić.

Hamo Pirija, suvlasnik teslićke mljekare "Natura Vita", istakao je da nije u pitanju samo sudbina radnika, već i velikog broja kooperanata, dok je Silvio Pantner iz "Vitinke" Kozluk rekao da uskoro neće ni postojati domaći trgovački lanci, što će proizvođače dovesti u još teži položaj.

Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatra da je inicijativa za donošenje zakona o trgovačkim pravilima korektna, te da je istup proizvođača dobar početak kako bi se u rješavanje problema uključio širi krug odgovornih institucija. Amra Vučijak iz Ministarstva trgovine FBiH domaćim proizvođačima je predložila da ugovore koje imaju sa trgovačkim lancima dostave Konkurencijskom vijeću BiH na preispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije