Privreda

SlučajMarket podijelio KVP

SARAJEVO - Iako je vanredni nadzor u Društvu za upravljanje fondovima "Market Investment Group" okončan, Komisija za vrijednosne papire (KVP) još nije donijela odluku o eventualnim sankcijama ovom društvu.

"Naš sektor za nadzor predložio je mjere, o tome smo vodili raspravu, ali još nismo donijeli odluku", kaže Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire BiH.

Naglašava da regulator tržišta nastoji da donesu usaglašenu odluku, ali mali problem predstavlja to što Komisija trenutno radi u krnjem sastavu s obzirom na to da je Mirko Puljić penzionisan i ne učestvuje u radu Komisije od 1. marta ove godine.

Ćelam je još ranije najavio da je DUF "Market Investment Group" (upravlja fondom "Mi Group") pod lupom KVP zbog povezanosti sa slučajem DUF-a "Bosinvest", kojem je nakon ustanovljenih nepravilnosti kod upravljanja imovinom investicionog fonda "Bosfin" nedavno oduzeta dozvola.

Cijeli slučaj povezan je s nezakonitim transakcijama obavljenim putem sarajevskih brokerskih kuća "Market Bull" i "Kvantum", koje su takođe sankcionisane.

"Primijetili smo da se u investicionim fondovima vodi pogrešna investiciona politika, da se o portfeljima ne brine na adekvatan način, a što nije uslovljeno samo ekonomskom krizom. Stoga smo na fondove obratili posebnu pažnju, jer smo uočili da je menadžerima u DUF-ovima dobro, a dioničarima u fondovima loše", obrazlaže Ćelam.

Ukoliko ne bude usaglašenosti u sadašnjem sazivu Komisije, nije isključeno da će se slučajem DUF-a "Market Investment Group" baviti novi saziv Komisije za vrijednosne papire FBiH, čije imenovanje se navodno uskoro očekuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije