Hronika

U RS postoji fabrika oružja

U RS postoji fabrika oružja
U RS postoji fabrika oružja

BANJALUKA, TUZLA - Miodrag Bajić, glavni specijalni tužilac RS, saopštio je juče da je u srijedu uveče razbijena zločinačka grupa koja se na području RS bavila proizvodnjom i trgovinom oružja i eksploziva.

U akciji su uhapšeni Radomir Lakić i Zdravko Trifunović, oba iz Ugljevika, te Sead Kahriman, Mirza Mešalić i Jasminko Begić, svi iz Tuzle. Kahriman i Lakić slove za organizatore i vođe ove zločinačke organizacije.

Darko Ilić, šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva, kazao je da su došli do saznanja da u RS postoji fabrika za proizvodnju oružja i eksploziva, nakon čega je uslijedila istraga.

"Postojanje fabrike za proizvodnju oružja potvrđuje i činjenica da smo tokom pretresa pronašli veliki broj potpuno novih pištolja koji su izuzetno dobrog kvaliteta", kazao je Ilić.

Akciju su izveli pripadnici Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH, te MUP RS i Tuzlanskog kantona.

Pripadnici policijskih struktura RS i FBiH nakon hapšenja osumnjičenih, pretresli su na području Tuzle i Ugljevika i objekte u kojima su stanovali, te pronašli, između ostalog, nekoliko desetina hiljada evra, veliku količinu potpuno novih pištolja, puškomitraljez, te minsko-eksplozivna sredstva.

Na podružju Ugljevika su pretresene dvije lokacije, dok su u Tuzli pretresena tri objekta u kojima su boravili osumnjičeni.

Iako nije saopšten ukupan broj oduzetih pištolja i novca, vrijednost jednog pištolja iz tajne fabrike oružja koštao je između 100 i 300 evra.

Iz Specijalnog tužilaštva RS navode da su oružje i eksploziv koje su proizvodili u fabrici prodavali kriminalnim organizacijama u BiH i okruženju.

"Osumnjičeni će sutra (danas) ujutro biti upućeni prema sudiji za prethodni postupak sa zahtjevom da im bude određen pritvor", kazao je glavni specijalni tužilac RS, dodavši da će akcija na pronalaženju ostalih članova zločinačke skupine biti nastavljena i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije