Hronika

Sutra o prekršajnoj prijavi protiv mještana

SARAJEVO - Da li će biti podnesena prekršajna prijava protiv mještana travničkog sela Gluha Bukovica zbog napada na ekipu magazina "60 minuta" FTV-a, biće odlučno sutra, kazali su juče iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

"U ponedjeljak ćemo znati da li će biti potrebe za izdavanjem prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira za osobe koje su učestvovale u sprečavanju obavljanja poslova ekipe magazina '60 minuta'", naveli su u MUP-u Srednjobosanskog kantona.

Oko 690 građana u petak u poslijepodnevnim satima u krugu džamije ovog sela verbalno je napalo novinara Avdu Avdića, snimatelja Refika Vejslagića i vozača Šaćira Vladovića, koji su namjeravali da realiziraju priču o navodnom seksualnom zlostavljanju djece od strane lokalnog imama. Nakon verbalnog napada u krugu džamije, novinarskoj ekipi je, sve do dolaska policije, bio onemogućen izlazak i sela u trajanju od oko sat i pol.

Iz izvora bliskih policiji nezvanično saznajemo da mještani ovog sela imaju različita mišljenja o imamu.

Helsinški komitet za ljudska prva u BiH osudio je juče učestale napade na urednike, novinare i snimatelje emisije "60 minuta".

Ističu da se sloboda izražavanja i pravo da se slobodno iznese sopstveno mišljenje uz poštovanje novinarskog kodeksa, temelje na vrijednosti svakog demokratskog društva.

Naša stranka očekuje od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa, ali i od svih institucija vlasti da učine sve kako bi lica koja napadaju novinare i njihovi nalogodavci odgovarali za svoja djela.

I SDP najoštrije osuđuje posljednje napade na novinarske ekipe magazina "60 minuta".

Bakir Hadžiomerović, urednik magazina "60 minuta" na FTV-u, u petak je medijima izjavio da će na sastanku s kolegama iz redakcije ozbiljno postaviti pitanje ima li svrhe da uopšte nastave raditi ovaj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije