Hronika

Bilo je nemoguće utvrditi uzrok smrti Majde Medare

BANJALUKA - Željko Karan, vještak sudske medicine, izjavio je juče u banjalučkom Okružnom sudu da zbog nedostatka elementarnih uslova u junu 1993. godine nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti Banjalučanke Majde Medare.

Karan je pojasnio da je beživotno tijelo Medare, prije nego što je bilo pronađeno, više od deset dana provelo u rijeci Vrbas što je kako je naveo, ubrzalo njegov raspad.

Iako u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva stoji da je Medara nakon silovanja udavljena remenom puške, Karan je istakao da se s obzirom na stanje u kome se 1993. godine nalazio leš, to nije ni moglo uočiti, niti potvrditi.

"Iz istih razloga vanjskim pregledom leša Majde Medare nije se moglo utvrditi da li je ona bila silovana. Danas je lako govoriti šta bi uradili, ali u junu 1993. godine nije bilo ni struje ni vode u Banjaluci. Nije bilo ni elementarnih uslova da se izvadi bris, odnosno DNK tragovi sa tijela Medare", naveo je Karan.

S obzirom na to da su u međuvremenu iz sudskog spisa nestali i zvanični obdukcioni nalaz i originalna fotodokumentacija koja je zabilježena neposredno nakon pronalaska Medare u Vrbasu u banjalučkom naselju Trapisti, Karan nije želio detaljnije analizirati slučaj "Medara".

Karan je dodao da sa velikom sigurnošću ipak može potvrditi da na tijelu Medare nije bilo rana od metka ili uboda koje bi nanio nož.

Remzija Smailagić, banjalučki tužilac, zatražila je juče da Sudsko vijeće u narednom periodu pritvori i optuženog Miladina Trivića, koji se trenutno brani sa slobode, a sve zbog činjenice da na sljedećem ročištu treba da svjedoče L.H. i E.H., koje je, prema navodima iz optužnice, 1993. godine silovao upravo optuženi Trivić.

"Ovi svjedoci uskoro dolaze u Banjaluku i boraviće u istom naselju u kojem živi i optuženi Trivić", pojasnila je Smailagićeva.

Olga Malešević, sudija, zatražila je da tužilac zahtjev za pritvor obrazloži u pismenoj formi.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. jun.

Optužnica:

Miladin Trivić (53) iz Jošavke, kod Čelinca, i Slobodan Bajić (41) iz Banjaluke optuženi su za ratni zločin počinjen 1993. godine nad Bošnjacima u banjalučkom naselju Vrbanja.

Trivić je zajedno sa Sinišom Milojčićem, koji danas živi u Švedskoj, u junu 1993. godine silovao L.H. i E.H. u njihovoj porodičnoj kući u Vrbanji.

Nekoliko dana kasnije, 18. juna 1993. godine, Bajić i Trivić su zajedno sa Milojčićem u banjalučkom naselju Vrbanja kidnapovali Majdu Medaru.

Naoružani automatskim oružjem u blizini mjesnog groblja u Vrbanji oko 21 čas optuženi zaustavljaju Majdu Medaru, te udarajući je drvenom palicom ubacuju u Trivićev auto i odvoze na kupalište Mirnica kod fabrike "Incel". Nakon što su je u više navrata silovali, optuženi su u namjeri da prikriju tragove svog zločina, nesretnu djevojku ubili, zadavivši je remenom sa automatske puške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije