Hronika

Biliću i Berbiću 26 godina robije

Biliću i Berbiću 26 godina robije
Biliću i Berbiću 26 godina robije

BANJALUKA - Sulejman Berbić (41) i Ćamil Bilić (47), obojica iz Večića kod Kotor Varoša, osuđeni su juče u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 26 godina robije zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima iz Kotor Varoša, počinjenih 1992. godine.

Bilić je tako osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 69,5 godina, dok je Berbić osuđen na kaznu od 12,5 godina robije.

Olga Malešević, predsjednica Sudskog vijeća, u obrazloženju presude je navela da je Ćamil Bilić zbog zločina nad civilima osuđen na kaznu od sedam godina robije, dok je zbog zločina koje je počinio nad srpskim ratnim zarobljenicima osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Drugooptuženi Berbić je zbog zločina nad srpskim civilima osuđen na šest godina, dok je zbog zločina nad ratnim zarobljenicima dobio takođe sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Maleševićeva je navela da je banjalučko tužilaštvo tokom suđenja u potpunosti dokazalo da su Berbić i Bilić od 24. jula do kraja oktobra 1992. godine nečovječno postupali prema zatvorenicima, Srbima, koje su držali zatočenim u improvizovanom zatvoru veličine četiri kvadrata u selu Večići kod Kotor Varoša.

"Optuženi su palicama i kablovima napunjenim olovom od 24. jula do kraja oktobra svakodnevno premlaćivali Jelenka Tepića i Milenka Đurića. Tepić je za vrijeme batinanja bio vezan lancima, a optuženi su ga tukli po cijelom tijelu i međunožju. Za to vrijeme Tepić je morao da pjeva nacionalističke pjesme i da čita "Kuran". Đuriću su tokom batinanja pokazivali papire na kojima je bila ispisana njegova smrtna presuda, tjerali su ga da muholovkom lovi muhe, a zatim je dobijao udaraca koliko je muva uhvatio", navela je Maleševićeva u obrazloženju presude.

Prema navodima iz presude, optuženi su drvenim palicama, kablovima napunjenim olovom, nogama i šakama, te psihičkim maltretiranjima zlostavljali i premlaćivali i Boru Lugića, Nedeljka Popovića, te tada jedanaestogodišnjeg Draška Sakana.

Lugić i Popović su u avgustu 1992. godine nakon premlaćivanja podlegli, a njihova tijela morali su zakopati ostali zatvorenici.

Predsjednica Sudskog vijeća je u obrazloženju presude navela da je Sudsko vijeće u potpunosti stalo na stranu svjedoka oštećenih, koji su na nedvosmislen način ispričali istinu.

Berbiću i Biliću je ujedno produžen pritvor, u kojem se nalaze od decembra prošle godine.

Mensur Radončić, advokat optuženih, najavio je podnošenje žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

"Razočaran sam ovakvom presudom. Optuženi su se vratili u Večiće 2000. godine i pitam se samo šta je tužilaštvo čekalo punih devet godina na podizanje optužnice", kazao je Radončić.

On je dodao da su svjedoci oštećenih iz nepoznatih razloga nagovoreni da daju iskaze koji su osudili Bilića i Berbića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije