Hronika

Saša Lipovac uhapšen u Gruziji

Saša Lipovac uhapšen u Gruziji
Saša Lipovac uhapšen u Gruziji

TBILIS, BANJALUKA - Saša Lipovac (40), državljanin BiH optužen za ratni zločin, za kojim je Vrhovni sud RS raspisao potjernicu, uhapšen je u Gruziji, potvrdio je juče "Nezavisnim" Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH.

Halilagić je naveo da se Lipovac nalazi u ekstradicionom pritvoru, te da bi u narednim danima trebalo da bude deportovan u BiH.

"Ministarstvo pravde BiH je 14. januara ove godine nadležnom sudu u Tbilisiju poslalo sva neophodna dokumenta u vezi s njegovom ekstradicijom. Postupak je u toku, a sve dalje radnje sada zavise od gruzijskog pravosuđa", kratko je pojasnio Halilagić.

Iz Vrhovnog suda RS juče je potvrđeno da je potjernica za Lipovcem raspisana još 2008. godine, i to nakon što se optuženi nije pojavio na drugostepenom ročištu u slučaju ratnog zločina nad civilima, Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške.

Naime, Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda je 19. februara 2007. godine oslobodilo Sašu Lipovca i Dražena Nikića (36), takođe iz Gradiške, optužnice za, kako su ga tada nazvali advokati odbrane, "najstravičniji zločin koji se tokom rata dogodio u banjalučkoj regiji".

Optužnica banjalučkog tužilaštva teretila je Lipovca i Nikića da su zajedno sa Savom Veljkićem i Željkom Jovićem, koji se nalaze u bjekstvu, Ž.S. koji je poginuo 2001. godine, te sa još "dva nepoznata lica" u noći između 1. i 2. avgusta 1993. godine došli u bošnjačko selo Liskovac i na stravičan način ubili troje članova porodice Rizvanović, ranili tada četvorogodišnju Mirelu, te u više navrata silovali tada dvadesetogodišnju S.R.

Nakon ovoga zločina, kako je navođeno u optužnici, Lipovac je sa Jovićem i Ž.S., te sa još dva nepoznata lica otišao do kuće Almaza Turana, gdje su takođe hicima u glavu ubili Eminu Turan i njenog sina Almaza.

Nakon ove presude uslijedila je žalba banjalučkog Okružnog tuižlaštva, pa je Vrhovni sud RS prihvatio žalbu i u ponovljenom suđenju pravosnažno oslobodio Dražena Nikića, dok Lipovcu nije bilo ni traga, pa se, s obzirom na važeći zakon, postupak protiv njega morao razdvojiti i raspisati Interpolova potjernica.

Nenad Balaban, advokat Lipovca, ispričao je juče za "Nezavisne" da je njegov klijent uhapšen kada se iz Azerbejdžana preko Gruzije vraćao u Moskvu.

"Prema posljednjim informacijama, Lipovac je u centralnom zatvoru u Tbilisiju i ne dozvoljavaju mu da pozove bilo koga od uže porodice niti advokata", kazao je Balaban, dodavši da je njegov klijent došao na suđenje u Vrhovni sud RS 2008. godine, takođe bi bio pravosnažno oslobođen.

Ime Saše Lipovca je spominjano i u aferi s građevinskim radnicima iz BiH koji su radili u Azerbejdžanu za firmu "Serbaz", gdje je, prema riječima radnika koji su bili na privremenom radu, on bio zadužen za upravljanje radničkim kampom.

Radnici iz BiH su tada svjedočili da im je Lipovac odmah po dolasku uzimao isprave i lična dokumenta i držao kod sebe, te da je od njega zavisilo kada će i da li će se moći vratiti kući iz Azerbejdžana, gdje su živjeli u veoma nehumanim uslovima i gdje ih je Lipovac, kao i ostalo osoblje ove firme, zlostavljao i maltretirao.

Prema posljednjim informacijama u vezi s ovim slučajem, vlasnici "Serbaza", braća Milan i Božo Vučenović, u bjekstvu su nakon što su vlasti grada Bakua, u kojem je sporna firma bila smještena, raspisali potjernice za njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije