Hronika

Blagajnica u pritvoru

Blagajnica u pritvoru
Blagajnica u pritvoru

BANJALUKA - Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banjaluci odredio je u petak jednomjesečni pritvor za Vesnu Babić (38) iz Banjaluke, blagajnicu Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija RS, osumnjičenu za pronevjeru tešku više od 300.000 maraka.

Pritvor za osumnjičenu određen je zbog bojazni da će Babićeva ukoliko se bude branila sa slobode ometati istragu, odnosno uticati na svjedoke.

Navodi osumnjičenu blagajnicu Instituta terete da je u periodu od 17. marta 2008. godine do 3. aprila ove godine u više navrata falsifikovala potpise ovlaštenih osoba Instituta na gotovinskim čekovima. Uz pomoć ovakvih čekova, osumnjičena je sa računa Instituta u protekle dvije godine podigla tačno 301.936,23 marke.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je Babićeva tokom saslušanja kod dežurnog tužioca, a kasnije i kod sudije priznala pronevjeru više od 300.000 maraka.

"Većinu navoda tužioca osumnjičena je priznala. Postoje male razlike, ali Babićeva je na kraju priznala pronevjeru", pojasnio je naš izvor.

Babićeva je nakon višednevnog skrivanja uhapšena u četvrtak ujutro u porodičnoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo.

Nadležni iz Instituta u kojem je osumnjičena radila kao blagajnica, početkom ovog mjeseca otkrili su da im neko već duže vrijeme "skida" novac sa računa preduzeća.

Radnici Instituta su izrazili zabrinutost, jer im duži vremenski period nisu bili uplaćeni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Brzom provjerom utvrđeno je da sa računa Instituta nedostaje veći iznos. Blagajnica je odmah pozvana na razgovor na koji se nije odazvala.

Ubrzo je otkriveno da je blagajnica Vesna Babić direktno odgovorna za "nestanak" novca. No, blagajnici se kao i novcu, početkom aprila ove godine, izgubio svaki trag.

Dani su prolazili, no blagajnice nije bilo, pa je i onim sumnjivim koji su vjerovali u nevinost Babićeve, postalo jasno da je novac preduzeća u rukama "odbjegle".

Istragom je banjalučka policija ubrzo utvrdila da je osumnjičena blagajnica imala isplaniranu pronevjeru, odnosno da je više od dvije godine skidala novac sa računa firme, što će joj prilikom izricanja presude svakako biti uzeto kao naročito otežavajuća okolnost.

Zakon o krivičnom postupku RS za pronevjeru više od 50.000 maraka, predvidio je zatvorske kazne u trajanju od dvije do 10 godina.

Slučaj službenice banke

Slučaj blagajnice iz Instituta je po svom izvršenju bio identičan sa slučajem službenice Rajfajzen banke Sanje Gvožđar-Meseldžije. Meseldžija je više od godinu koristila svoj položaj glavne blagajnice u pomenutoj banci, kako bi sa računa mnogobrojnih klijenata skinula više od 2,2 miliona maraka.

Novac do danas nije pronađen, a Meseldžija je u februaru prošle godine pravosnažno osuđena na osam godina i tri mjeseca robije zbog ove pronevjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije