Hronika

Tužilaštvo ne zna za zlostavljanje djevojčica

Tužilaštvo ne zna za zlostavljanje djevojčica
Tužilaštvo ne zna za zlostavljanje djevojčica

NOVI TRAVNIK, SARAJEVO - Nadležne institucije još nisu obavijestile Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona o dugogodišnjem fizičkom zlostavljanju djevojčica iz okoline Novog Travnika, iako su mediji objavili detalje ovog stravičnog slučaja.

Milica Đotlo, portparol Tužilaštva SBK, kaže da Tužilaštvo nije obaviješteno o zlostavljanju djevojčica, pa i ne mogu reagovati.

Mediji su objavili da su djevojčice godinama zlostavljali otac i maćeha i da su pobjegle u šumu kako bi spasile živu glavu. Pronađene su nakon deset časova i smještene na sigurno.

Starija djevojčica završila je prije tri godine osnovnu školu kao odličan đak, ali je posljednjih godina bila roblje u kući vlastitog oca.

"Posebnu težinu ovom nedjelu daje činjenica da se sedam godina znalo da su djeca bila zlostavljana, a nije se reagovalo", naglasio je Adil Žigić, predsjednik Udruženja roditelja maloljetne djece BiH.

"Niko od organa lokalne vlasti u opštini Novi Travnik nije prstom mrdnuo da se zaštite djeca. Funkcioneri u ovoj opštini vjerovatno nisu znali da je BiH potpisala konvenciju UN-a o zaštiti djece. Djevojčice nisu imale drugog izlaza nego da pobjegnu u šumu od kuće", ogorčen je Žigić.

On napominje da nije moguće da za ovaj slučaj nisu znale odgovorne institucije.

"Postoji li Centar za socijalni rad u opštini Novi Travnik, policija ili iko ko je mogao pomoći ovim djevojčicama", pita se Žigić.

Jasmina Selimović, socijalni radnik Organizacije "Save the Children UK" za BiH, istakla je da kada postoji sumnja da se vrši nasilje nad djecom, svi koji to znaju moraju to prijaviti, a nadležne institucije sve uraditi da se djeca zaštite.

"Dijete se može privremeno izuzeti od nepodobnih roditelja, a može se pokrenuti i postupak za oduzimanje roditeljskog prava", istakla je Selimovićeva.

Kao najveći problem vezan za zaštitu djece u BiH Selimovićeva vidi sporost nadležnih institucija kad treba reagovati, ali i njihovu neuvezanost.

U Centru za socijalni rad Novi Travnik tvrde da su u vezi sa slučajem maloljetnih djevojčica preduzete sve zakonske radnje.

"U cilju zaštite interesa malodobnih djevojčica ne možemo davati informacije o njihovom zbrinjavanju i smještaju", saopštila je Mirjana Mehčić, direktor ovog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije