Kolumne

Japan i BiH u proteklih 20 godina

Japan i BiH u proteklih 20 godina
Japan i BiH u proteklih 20 godina

Ova godina označava 20. godišnjicu diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom želim napraviti retrospektivu proteklih 20 godina odnosa između naše dvije zemlje.

Prvo, u ove protekle dvije decenije Japan je snažno i kontinuirano podržavao obnovu i razvoj BiH. Našu podršku karakterišu sljedeći principi: mi nemamo političke motivacije; mi želimo doprinijeti etničkom pomirenju; želimo osigurati direktnu dobrobit ljudima; težimo podjednakoj raspodjeli pomoći za oba entiteta.

Evo nekoliko primjera grant pomoći u proteklom periodu... Osigurali smo 155 autobusa za javni prevoz u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru; donirali smo muzičke instrumente Sarajevskoj filharmoniji, osigurali rendgen uređaje i ambulantna vozila mnogim zdravstvenim ustanovama širom BiH, obnovili 72 školska objekta. Također, nakon poplava 2014. osigurali smo pomoć u iznosu od 26 miliona KM.

Imamo još jedan vid podrške kroz temeljne projekte. Ovi projekti malog obima su uglavnom implementirani u području zdravstvene zaštite, obrazovanja, vodosnabdijevanja i deminiranja. Ukupno je realizirano više od 200 projekata ove vrste.

Naša ukupna pomoć BiH iznosi milijardu maraka. Nakon EU i SAD, Japan je jedan od najvećih donatora, na istom nivou kao nordijske zemlje, Švicarska i drugi. Danas vam dajem riječ da ćemo nastaviti pomagati BiH.

Japan čestita BiH na predaji aplikacije za članstvo u EU. Japan snažno podržava evropski put BiH i članstvo u NATO-u, iako on nije članica ni EU ni NATO saveza. Kao član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Japan je mnogo učinio na podršci političkoj stabilnosti i razvoju BiH.

Prostorije Ambasade Japana službeno su otvorene 2008. godine u naselju Bistrik u Sarajevu. Od samog početka aktivno smo uključeni u obnovu i razvoj te kulturne aktivnosti. Ovom prilikom, na 20. godišnjicu, želimo okrenuti novu stranicu u našim odnosima i još se više truditi da povećamo investicije japanskih kompanija, kao i direktne poslovne aktivnosti na bh. tržištu. Ja vjerujem da BiH ima snažan ekonomski potencijal u područjima automobilske industrije, energije, turizma i poljoprivrede. Nažalost, mnoge japanske kompanije još imaju negativnu percepciju i vjeruju da je BiH još ratom razorena zemlja. Da bismo otklonili te pogrešne stereotipe, namjeravam organizirati japansku poslovnu misiju, koja bi se u BiH prvi put održala u oktobru ove godine u suradnji sa JETRO, FTC i FIPA. Nadam se da će ova misija doprinijeti boljem razumijevanju poslovne sredine u BiH od strane japanskih kompanija i da će voditi ka direktnim japanskim investicijama ovdje.

Fudbal je veoma popularan, i ovdje u BiH predstavlja nacionalni sport. Također, zbližio je i Japan i BiH. Očekujemo da će obnova Kulturno-sportskog centra "Kantarevac" u Mostaru biti završena ove godine. Cilj ovog projekta je doprinos etničkom pomirenju među djecom putem sporta. Ovaj projekat iniciran je od strane kapetana japanskog državnog fudbalskog tima, gospodina Tsuneyasu Miyamota. On vjeruje da djeca iz različitih etničkih skupina mogu prevladati poteškoće i njegovati prijateljstvo kroz fudbal.

Postoji još jedna fudbalska veza između naše dvije zemlje. Gospodin Ivica Osim, nacionalni heroj, bio je trener japanskog državnog fudbalskog tima, a sada je trener našeg državnog fudbalskog tima gosp. Vahid Halihodžić. Mnogi Japanci putem fudbala poznaju BiH i mi mnogo dugujemo ovoj dvojici poznatih bh. fudbalskih autoriteta za doprinos koji su dali u jačanju fudbala u Japanu. Na poslijetku, bh. državni fudbalski tim biće pozvan u Japan u junu ove godine da učestvuje u Kirin kupu. Nadam se da će mnogo bh. ljubitelja fudbala doći, posjetiti i uživati u Japanu u to vrijeme.

Bilateralni odnosi između Japana i BiH su odlični i očekuje se razmjena posjeta na visokom nivou s obje strane. Pored odnosa na državnom nivou, odnosi na općinskom nivou se postepeno unapređuju. Drago mi je što grad Sarajevo i Hirošima rade na donošenju deklaracije o razmjeni i suradnji.

Mnogo japanskih kulturnih događaja održaće se ove godine u BiH. Počelo je sa japanskom tradicionalnom muzikom, "Šamisen" koncertom, koji je u aprilu uspješno održan u Sarajevu i Banjaluci. Izložba moderne japanske arhitekture, pod nazivom "Paralelni Japan", otvorena je u Umjetničkoj galeriji BiH. Japanska tradicionalna muzika, koncert "B-Come" grupe biće održan uskoro, u junu. Japanski bubnjarski "taiko" koncert i koncert tradicionalnog plesa Okinave održaće se na jesen. Nadam se da će biti mnogo posjetilaca koji će uživati u japanskoj kulturi.

Prošle su već tri godine otkad je kurs japanskog jezika uspostavljen na Sarajevskom univerzitetu. Broj polaznika koji uče japanski jezik, kao i onih koji ga već govore, se povećava. Provjera znanja japanskog jezika održana je u decembru prošle godine.

Mene osobno kao japanskog ambasadora u BiH raduje spoznaja da se obim razmjene među ljudima povećava. Osjećam se privilegovanim da predstavljam svoju zemlju i ispunjavam tako važnu ulogu u daljem jačanju dobrih odnosa između naše dvije zemlje.

Na kraju, dozvolite mi da iskreno iznesem svoj utisak nakon što sam u BiH proveo godinu dana... BiH ima prekrasno prirodno nasljeđe, mnogo geografskih prednosti i već navedenih ekonomskih potencijala, ali vjerujem da ti potencijali još nisu u potpunosti realizirani. Nažalost, stupanj razvoja infrastrukture nije jednak kao kod vaših susjeda. Ako bi vaša vlada napravila uštede u budžetu kroz smanjenje javnog sektora, višak bi mogao biti dodijeljen kapitalnim investicijama. Nije na meni da sugerišem kako bi vaša vlada trebalo da raspodijeli budžet, ali mogu vam reći da dobra infrastruktura, kao što su ceste i autoputevi, jeste ključan element u privlačenju stranih investicija. Vjerujem da tu postoje velike mogućnosti, i da je potrebna svijest o hitnosti.

Također, vjerujem da je uvođenje meritornog sistema u javni i privatni sektor od ključne važnosti. Institucije u BiH trebaju više transparentnosti i treba da budu osnažene. Mlađe generacije posebno moraju osjećati da postoji jednakost u sistemu i mogućnost za svakoga da napreduje u skladu sa zaslugama. To će povećati njihovu nadu i volju da rade za bolju budućnost BiH.  

Sviđalo nam se ili ne, mi sada živimo u dobu globalnog natjecanja. BiH ima izvrstan ekonomski potencijal i važno je da napreduje u prvi red evropskih nacija. Imate potencijala da to uradite. Druge zemlje se trude i naporno rade na razvoju, i BiH ne može priuštiti da troši vrijeme na etničke i političke svađe. Iskreno se nadam da svi segmenti bh. društva - političari, vladini dužnosnici, privrednici, društveni uglednici i ostali, mogu zajedno surađivati u realizaciji potencijala zemlje, i graditi bolju, perspektivniju i sretniju državu za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije