Nezavisni stav

Afere u hramu znanja

Institucija koja bi trebalo da bude hram znanja i akademskog ponašanja prinuđena je da se bavi aferama svojih zaposlenih.

Ovih dana afera "poljubac referent" polako dobija svoj epilog,  a ja se pitam da li je  bilo neophodno i da se desi ovako nešto, da dobije svoj zaplet i da se jedna od najuglednijih obrazovnih institucija na ovim prostorima kalja na taj način i primorava da se bavi poljupcima i seksualnim uznemiravanjima.

Umjesto po ozbiljnim i velikim projektima, Univerzitet u Banjaluci u javnosti se opet ovih dana provlači po slučaju prijava za bludne radnje zaposlenog.

Studenkinje su, podsjećam, referenta prijavile da im je tražio poljubce, te slao neprimjerene poruke. Disciplinska komisija mu je oduzela 20 odsto od plate tri mjeseca, a Rektorski kolegijum predložio da se prebaci na drugo mjesto gdje neće biti u kontaktu sa studentima.

Nije nam dovoljno što smo svakodnevno izloženi plejadama nemoralnih sadržaja, nego smo to morali da iskusimo i u praksi i to u jednoj obrazovnoj instituciji, a da se na suprotnim stranama nađu studenti i oni koji bi trebalo da budu u njihovoj službi,  kako im sam opis radnog mjesta nalaže.

Možda to u ovom vremenu, gdje nas kandže savremenog društva povlače sve niže, i nije neko čudo, s obzirom na to da su ljudima kroz razne TV sadržaje, afere i moralne rugobe postale dio svakodnevice i noramale.

Zaglavljeni u svakodnevne životne probleme iskačemo iz šina vrijednosti i mirimo se sa svime što nam se servira prihvatajući kao normalne razne obrasce modernih vrijednosti.

Mislim da je više nego  jasno šta te moderne vrijednosti podrazumijevaju. Vjerovatno ste nerijetko čuli da je odraslim, formiranim osobama fizički izgled centralna, najveća i najvažnija životna preokupacija.

Vjerovatno ste bezbroj puta, kao i ja, imali priliku da od muškaraca čujete da im je kod djevojke najbitnije da je lijepa i da ima atribute, shodno njihovom ukusu, a nečiji karakter, principi, moralne vrijednosti i bonton su postali sporedna stvar.

Shodno svemu tome i ne čudi da su nam afere postale dio svakodnevice i što je još gore, da je obrazovna institucija prisiljena da se njima bavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije