Nezavisni stav

Agrar na samrti

Brojne bogate države, koje su udarile snažne temelje za razvoj poljoprivrede, uspjele su i te kako da ubiru profit od ove, ispostavilo se, perspektivne privredne grane.

Oni koji su prepoznali šansu u proizvodnji zdrave hrane i dali joj vjetar u leđa, uspjeli su da sačuvaju sela i zaustave odlazak ljudi u gradove. Kod nas je sve obrnuto.

Kartu u jednom smjeru sve češće kupuju stanovnici seoskih naselja, jer su podvukli crtu i zaključili da se motikom može zaraditi jedino hljeb. I ništa više.

U BiH je agrar na samrti, već godinama, a proteklih nekoliko mjeseci situacija je postala dramatična, jer su brojni voćari, povrtari, stočari i ostali poljoprivrednici ostali bez igdje ičega zbog katastrofalih poplava.

Ubrzo nakon toga oglasila su se resorna ministarstva, i to priznanjem da je šteta velika i da će biti učinjeno sve da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Ali, danas je već sasvim izvjesno da je značajnija pomoć izostala, što će se uveliko odraziti i na predstojeću jesenju sjetvu.

Dakle, oranice će biti skraćene, a proizvodnja hrane "srezana", pa samim time i uvoz povećan.

Bavljenje poljoprivredom jedno je od najtežih i najnezahvalnijih zanimanja. Ni više posla ni manje koristi. To država ne cijeni i malo šta čini da pomogne ljudima koji se muče na farmama i njivama.

Sasvim je izvjesno da će pasivan odnos vlasti prema problemima o kojima govore poljoprivrednici uskoro doći na naplatu.

Ako ne budemo proizvodili, a budemo još više uvozili, jačaćemo tuđu ekonomiju, a naša će nastaviti da se gasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije