Nezavisni stav

Agro-centar

Najava da bi Republika Srpska u skorijoj budućnosti mogla dobiti moderan i veliki agro-prehrambeni centar, čija bi uloga bila konfekcioniranje i distribucija domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržište zemalja regiona i Evropske unije, predstavlja veliko ohrabrenje u ova teška vremena, posebno za poljoprivrednike.

Taj važni projekat, koji bi trebalo da bude realizovan s predstavnicima italijanske pokrajine Lombardija i tamošnjim kompanijama, mogao bi umnogome da podigne izvoz i uveća poljoprivrednu proizvodnju u RS, dok bi posebno veliki značaj imao za male poljoprivrednike.

Sistem bi bio takav da bi svaki poljoprivrednik mogao dovesti svoje proizvode u taj centar, gdje bi ih predao na pakovanje i etiketiranje, te bi odmah sutradan ti proizvodi bili distribuisani na tržišta zainteresovana za tu robu. Ono što je takođe veliki plus koji bi mogli dobiti iz ovog projekta je činjenica da će svi ti proizvodi na sebi nositi oznaku da su proizvedeni u RS.

E, sad, memorandum s prijateljima iz Lombardije je potpisan, radne grupe kreću u pripreme planova, a nama ostaje nada da ovaj memorandum neće ostati "mrtvo slovo na papiru", kao što se dešavalo s nekim ranijim sporazumima, jer je ovo odlična ideja koja će nam donijeti brojne prednosti ukoliko se realizuje i zato moramo insistirati na njoj.

Do tada, poljoprivrednici u RS moraju početi razmišljati o što kvalitetnijoj i masovnijoj proizvodnji, kako u slučaju realizacije plana iz memoranduma ne bismo došli u situaciju da nam nestane robe ili da ona bude lošeg kvaliteta, što bi bilo poražavajuće.

Naime, naš generalni problem godinama unazad je plasman, identifikacija, brendiranje i ujednačenost, te činjenica da nismo sposobni za velika tržišta, jer ne možemo obezbijediti kontinuitet i kvalitet. Valjda ovu priliku nećemo propustiti, ako ideja zaživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije