Nezavisni stav

Aidina posljednja arija

Radnici Fabrike obuće "Aida" ponovo su na ulici. Njihova agonija traje od početka novog milenija, a da je baš tada preduzeće trebalo otići u stečaj, izjavio je i aktuelni premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

U međuvremenu izmijenjalo se nekoliko saziva Vlade TK, ali niko nije pronašao rješenje za "Aidu". Još prije sedam godina radnice i radnici "Aide" odlučivali su se za nepopularnu mjeru blokade raskrsnice. Najuporniji su znali prespavati na "užarenom" asfaltu sve dok njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

Raniji sazivi Vlade TK u slučaju "Aide" odlučivali su se za varijantu kupovine socijalnog mira. Kada god bi radnice i radnici izašli na ulicu, tada bi i Vlada TK donosila odluku o isplati materijalne pomoći.

Potrošeni su milioni maraka, a problemi nikada nisu riješeni. Sve to govori o aljkavosti svih onih koji su proteklu deceniju vodili računa o privrednim subjektima u državnom vlasništvu. Budžetski novac je dijeljen menadžmentu za kupovinu socijalnog mira bez jasno definisanog plana revitalizacije ili likvidacije prezaduženog privrednog subjekta.

Kao i u slučaju nekih drugih preduzeća, poput Livnice čelika u Tuzli, atraktivnost lokacije na kojoj je smještena "Aida" dovođena je u vezu s namjernim rušenjem procesa proizvodnje i siromašenja radnika.

Fabrika obuće "Aida" danas svira svoju posljednju ariju. Radnici su ponovo na ulici, jer od augusta nisu dobili ni po pet maraka mizerne dnevnice. Kao i mnogi drugi i oni su vjerovali u obećanja "vlade eksperata". Nakon spoznaje da su prevareni odlučili su se da izađu ponovo na ulice i paraliziraju saobraćaj.

Vlada TK, prvenstveno Bahrija Umihanić, ponavlja greške svojih prethodnika. Ne žele(i) razgovarati sa prevarenim radnicima. U februaru je takvo ponašanje plaćeno trodnevnim uličnim demonstracijama i paljevinom zgrade Vlade TK.  Poslije "tuzlanskog proljeća" sprema se i "tuzlanska jesen" i to za Vladu TK, koja je na krilima naroda dovedena na vlast. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije