Nezavisni stav

Američki Tesla

Čitam ovih dana kako američki proizvođač električnih automobila "Tesla" počinje probnu proizvodnju novog automobila, modela 3, koji je po cijeni konkurentan benzinskim automobilima srednje klase.

"Tesla" i njegov vizionarski većinski vlasnik Ilon Mask već su proizveli dva luksuzna električna automobila - model S i model X - koji su već sada najbrži automobili u serijskoj proizvodnji na svijetu. Mask je prošle godine najavio da će njegov automobil do kraja ove godine demonstrirati vožnju od San Franciska do Njujorka na autopilotu, potpuno samostalno, bez i jedne jedine intervencije vozača. Zajedno sa legendarnim proizvođačem grafičkih čipova  "NVidiom", "Tesla" pravi softver sa vještačkom inteligencijom čiji je zadatak da automobil nauči, bez ičijih instrukcija sa strane, kako da se ponaša na cesti. Kolika je popularnost i uticaj Maska u Americi, najbolje svjedoči podatak da ga je predsjednik Donald Tramp postavio za jednog od ključnih savjetnika.

Bez obzira na nabujali populizam u Americi, na ogromne socijalne i ekonomske razlike i podijeljenost na liberale i konzervativce, upravo zbog ljudi poput Maska nisam zabrinut za budućnost te zemlje. Vizionari, direktori tehnoloških divova, slobodnomisleći intelektualci, kritični mediji i tink-tankovi naći će način da prebrode sve izazove. Amerika će i u 21. vijeku ostati zemlja broj jedan zato što temelj njenog razvoja čine otvoreno tržište, slobodna razmjena ideja, kao i migranti koji iz cijelog svijeta dolaze na američke univerzitete da se usavršavaju i realizuju svoje ideje. I Mask i Nikola Tesla, po kojem je njegova firma dobila ime, upravo su primjer toga. 

Nisu zemlje poput Amerike uspješne i bogate zato što tamo žive neki superljudi, nego zato što tamo postoji kritična masa onih koji su u stanju da zavrte točak razvoja i da ne dozvole da se nacionalistički populisti, kojih i te kako ima, razmašu i upropaste taj najveći multietnički eksperiment u istoriji svijeta.

Baš kao i Amerika, i BiH može računati na bolju budućnost tek kada se njeni građani odluče osloboditi nacionalističkih okova koje im svaki dan nabacuju njihovi nacionalistički dušebrižnici. Nikada i nigdje napredak nisu donijeli političari, nego vizionari i naučnici, inovatori, pronalazači, profesori i harizmatični lideri koji su svoju slavu i popularnost stekli na progresivnim i zdravim idejama, a ne na pričama iz prošlosti.

Nije da ste sad ovo prvi put čuli, ali nije loše podsjetiti se po čemu se razlikujemo od modernog svijeta.

I zašto Balkan ne može proizvesti svog Teslu, nego samo svojatati tuđe.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije