Nezavisni stav

Babe i poljoprivrednici

Radnike u FBiH štitilo je nekoliko zasebnih sindikata pa je čak postojao jedan koji je imao dva člana, osnivača i njegovu suprugu.

Potrošači imaju bar 11 udruženja, u nekim gradovima po dva-tri, i za većinu ljudi ni ne znaju, a ona dobijaju poticaje iz budžeta.

Ako je ovo izazivalo negodovanje, onda nam je poljoprivredni sektor priredio pravi šok. Više od 980 udruženja u FBiH naziva sebe zaštitnicima poljoprivrednika i vrlo je moguće da je naša zemlja jedinstvena u svijetu da jednu populaciju, sve i da čini polovicu stanovništva, zastupa toliki broj brižnika pa tako, grubo rečeno, svaka farma čini udruženje.

Poznato je da se poljoprivredna udruženja, bar ona koja javno istupaju i tvrde da imaju više od 10.000 članova, međusobno optužuju da "suparnici" zastupaju lične ili stranačke interese, a da su oni pravi.

Jedni optužuju druge da su "Lijanovićevi" pa im zato dijele novac iz budžeta, treći se slažu pa onda kažu i da su oni prvi stranački, HDZ-ovi.

Farmeri neće sa proizvođačima mlijeka, a uzgajivači stoke sa mesarima kao da nemaju veze jedni s drugima. U svakoj se općini "brani" uzgoj ljekovitog bilja, a uz njih postoje još dva strukovna udruženja. Svi ti brižnici nastoje pomoći, samo neko poljoprivrednicima, a većina sebi. Razloge svakog "čuda" treba tražiti u novcu, bilo kroz donaciju ili kroz budžet. A kako se budžet, bar onaj federalni, dijeli ukazuju ponovo revizori u izvještaju kojim bi se moralo pozabaviti tužilaštvo. Podijeljeni su milioni KM bez kriterija, uporišta, favoriziranjem određenih udruženja. A što se tiče broja zaštitnika, vrijedi narodna da su kilava djeca gdje je puno baba. Poštenim poljoprivrednicima će biti potrebna sva sreća ovog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije