Nezavisni stav

Bahati vozači

Stručna javnost u BiH pozvala je institucije da zakonom predvide oduzimanje auta onim vozačima koji ne odustaju od činjenja najtežih prekršaja.

Kao i sve o čemu je počelo prvi put da se govori, i ova inicijativa naišla je na oprečna mišljenja. Jedni, tako, u svojim komentarima ocjenjuju da je to "čista glupost i pljačkanje sirotinje", te da niko neće dozvoliti da im se oduzme nešto što je njihovo.

Ima li, onda, pravo pijani vozač da oduzme život cijeloj porodici? Prisjetite se samo šta ste sve pročitali u proteklih godinu dana na stranicama crne hronike i koliko puta ste se zbog toga naježili.

Kladim se da poznajete bar jednog vozača koji je za volanom češće pijan nego trijezan. Ako mu policajac napiše kaznu, on će je platiti, ili neće, pa će ponovo nastaviti da vozi. Ukoliko ga privedu na otrežnjenje provešće noć iza brave, a onda će ponovo nastaviti tamo gdje je stao.

Niko nije rekao da će bilo kome policajci ili sud uzeti ključeve auta ako prekorači ograničenje brzine za 20 kilometara na sat ili ako ne zaveže pojas.

Ali, BiH je puna rekordera, koji imaju desetine neplaćenih saobraćajnih kazni i niko im ništa ne može - jer nemaju imovinu. Riječ je o ljudima koji drogirani i pijani kroz naselja voze 180 km/h i ne pitaju se da li će se pred njima naći nečije dijete.

Nikad nije odštampano onoliko novca koliko je vrijedan jedan život. Potencijalne ubice na putevima moraju biti adekvatno kažnjene.

Složiće se oni koji su, zbog tuđe greške za volanom, izgubili nekog svog, da bi prema bahatim vozačima, višestrukim prestupnicima, trebalo uvesti nultu toleranciju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije