Nezavisni stav

Briga i nebriga

Šta tebe briga kako je nama sirotinji? Ako nećeš pomoći, nemoj ni pitati. Ja od pitanja nemam ništa. Niti će mi biti lakše duši, niti ćeš mi riješiti probleme.

Nemoj ti da brineš moju brigu, ako nemaš svoju. A ako je imaš, nemoj ti da brineš. Ja ću brinuti i svoju i tvoju. Nisi ti za brigu, nisi ti na to navikao. Dok su drugi ratovali i stradali za svoju državu, ti si je pljačkao. Nisi ti za brigu. Ti si čovjek od posla i akcije.

I ko je ovdje pametniji - ja što brinem ili ti što kradeš?

Ti si svojoj djeci, djeci svoje djece i njihovoj djeci obezbijedio sve i ko te pita poslije kako. Najbolja auta, najnovije telefone, najskuplju odjeću... Potroše za jedan izlazak toliko sa koliko sirotinja hrani čitavu porodicu cijeli mjesec. I za šta ti da brineš?

Iako su neobrazovani, bijesni i glupi ko drvo. Ne stresiraš se mnogo. I ne sikiraš se puno što ne znaju ni strane svijeta, jer im ocjene ne govore tako. Ako im se ne bude išlo na neki državni fakultet, ti ćeš otvoriti neki sa svjetski pri-znatom diplomom i zvanjem koje do tada nije ni postojalo.

Prva si zvijezda svog kraja, glavni gost u klubovima i na zborovima, najglasniji si kad se pjevaju nacionalističke pjesme. Pozvan si na svaki kulturni i sportski događaj kao VIP gost u gradu, iako ni knjigu ni loptu u životu nisi dirnuo.

Ti se na državu ne žališ što ti ništa ne daje... sve si joj uzeo. Da bi očistio svoje grijehe, podigao si pokoji spomenik ili posadio neko drvo, dao crkvi šta bilo da ti popovi s oduševljenjem čitaju ime poslije službe i da ti blagodare, kao da ti nije dosta...

I njima, kao i tebi, fućka se za narod i sirotinju. Ali sila je to... oni mogu da ti oproste grijehe, sirotinja ne može. Zato ih se držiš kao pijan plo-ta i draži su ti oni nego bilo šta na svijetu. Njima ćeš radije i prije pomoći, nego nekome ko nema šta da jede.

Da ne bi ispao iz dešavanja, postao si i član ponekog upravnog odbora. A politika te ne zanima. Tebi je bitno samo ko je na vlasti, ništa više. Svako ima cijenu, a ideali nisu u modi i ti to vrlo vješto koristiš.

Jedino te ponekad savlada nostalgija za pro-šlom državom i "onim vremenima". Pa ti stvarno lupi šamar, otrijezniš se i shvatiš da si na ruševinama te zemlje stekao i bogastvo i sigur-nost.

Zbog svega ovoga, ti nisi "krem" ovog društva. Štaviše, ti si uvijek bio i uvijek ćeš biti primitivac.

A ako kakvu brigu imaš, ti reci. Ja ću, prijatelju, ako treba ponovo da ratujem samo da se ti ne brineš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije