Nezavisni stav

(Dejtonska) nada umire posljednja

Almedin Šišić
Almedin Šišić

Sjećam se toga dobro, tog 21. novembra 1995, kada smo meni bliski ljudi, moji prijatelji, moji roditelji (koji su tada bili živi) i ja dočekali dan za koji smo već mislili da nikada neće doći.

Teško je, gotovo nemoguće opisati taj dan, taj osjećaj nevjerice i proživljavanja vlastitog unutrašnjeg nemira, tog jedinstvenog filinga koji je karakteriziralo krajnje uzbuđenje i sreća i jednako takav oprez.

Tog je dana nastupio mir. Nakon četiri godine najtežih iskušenja koje je čovjek mogao da pojmi. Nakon desetina hiljada ubijenih, nakon najstrašnijih zločina, stotina hiljada izbjeglih, tadašnji predsjednici RBiH, Srbije i Hrvatske Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman stavili su potpis na Okvirni sporazum za mir, koji je zahvaljujući američkoj superviziji konačno i definitivno značio da je ratu, zločinima i ljudskoj patnji došao kraj.

Tako je nastao Dejton. Mirovni sporazum koji je zaustavio ubijanje, stradanje, protjerivanje, zdravom umu nepojmljive ratne zločine.

Želimo li biti iskreni prema samima sebi, Dejton je nešto najbolje što je u tom historijskom trenutku moglo da se dogodi svima nama, jer je zaustavljena neviđena kataklizma, spaseni su mnogi životi...

No, gdje smo došli za ove 22 godine od tada, gdje smo danas? Jedni Dejton slave, drugi ga ignoriraju, trećima je svejedno, a one koji zastupaju građanske ideje i interese više niko ni za šta i ne pita.

Koliko smo puta posljednjih godina čuli da iz faze Dejtona ulazimo u fazu Brisela? Deset, pedeset, stotinu? I šta se desilo? Apsolutno ništa. Tapkamo u mjestu, živimo jako loše, u stalnom strahu od novih sukoba. OHR je i dalje tu, sada je i Ured EU tu, a politike su ostale iste. Sve je ostalo isto. Samo mi starimo, samo se mi brinemo za budućnost naše djece.

I koja je poenta? Nije više bitan ni Dejton kao takav, ni OHR, ni Delegacija EU, ni bilo koja reforma, koliko je bitno postoji li spremnost kod onih koji ove 22 godine odlučuju o našim sudbinama (i njihovih nasljednika) da nas povedu u bolju i sigurniju budućnost. Odgovor potražite sami.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije