Nezavisni stav

Djeca trpe zbog tuđih grešaka

Roditelji 870 učenika Osnovne škole "Sveti Sava" u Brodu imaju osnovano pravo da iniciraju pitanje krivične odgovornosti nadležnih u ovoj obrazovnoj ustanovi i resornom ministarstvu, zbog ugrožavanja nastavnog procesa i bezbjednosti po zdravlje djece.

Oni imaju ta prava, a druge adrese i te kako službenu odgovornost da reaguju.

Jer, od 17 oktobra, ovdje se nastava odvija bez grijanja! Obrazovna ustanova duguje oko 150.000 KM SZTR "Tešanović", s kojom epilog saradnje traže pred Okružnim privrednim sudom u Doboju. I to su, dakle, posljedice koje su otvorile Pandorinu kutiju, kutiju svih zala ili uzroka, precizno i faktografski poredanih.

Dakle, tadašnja direktorica škole, koja je sada penzionisana, prije četiri godine je sa Samostalnom zanatsko-trgovinskom radnjom potpisala Ugovor o isporuci toplotne energije školi i to na deset godina, po cijeni od 3,20 KM po kvadratnom metru na 5.500 m2 površine ustanove.

I to uz saglasnost i Skupštine opštine Brod, čiji je tadašnji načelnik Milovan Čerek osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita od preduzeća "2D Živković" iz Dervente. Svakako da je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS na uvid imalo ugovor škole i "Tešanovića", kao što ima i svaki drugi.

Pa, ipak, pitanje je aktuelizovano tek s posljedicom, sa ugrožavanjem nastavnog procesa i bezbjednosti po zdravlje djece, kada je zbog neisplaćenih računa škole, privatno preduzeće jednostavno prekinulo isporuku grijanja.

Sada su u najavi dodatni troškovi od najmanje 5.500 KM, zatim i potrošnja električne energije, odnosno kupovina 50 konvektorskih radijatora, po cijeni od 110 do 129, 90 KM.

Iako je to privremeno rješenje, sigurna sam da će trajno zatvoriti ovaj slučaj. I to prije nego što postane proces. Svjedočenje takvom epilogu, po ove osnovce zapravo je i najnezdravije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije