Nezavisni stav

Dobojlije vrijeme mjere poplavom

Kiša, oborina tekuće vode (po jednoj od definicija koje sam našla na internetu), više nije dobrodošla u Doboj.

 Kod Dobojlija svih starosnih dobi izaziva neočekivane reakcije. To je posljedica traume koju su preživjeli, htjeli to mnogi priznati ili ne. U ovom gradu, kojem opasnost prijeti od tri rijeke, Bosne, Usore i Spreče, vrijeme se od 15. maja mjeri poplavom. Život svih nas je od tada podijeljen na dva dijela, prije poplave i poslije poplave.

Više od tri mjeseca nakon što je vodena bujica ušla u više od 2.500 domova, Doboj se naizgled oporavio od elementarne nepogode. Nema više otpada na ulicama, rade prodavnice, ugostiteljski objekti, čak su i semafori postavljeni na mjesta sa kojih ih je odnijela voda (doduše još ne rade, ali imaju optimistično dejstvo na građane :-) ).

Ipak, šta se dešava u glavama i dušama Dobojlija, to samo oni znaju, ali i stručnjaci koji su ih posmatrali. Nema boljeg mjesta za analizu stanja mentalnog zdravlja od punktova za podjelu humanitarne pomoći, gdje su se mogle vidjeti sve varijacije posljedica koje je ostavila majska katastrofa. Jedna od njih je i panika koja je zavladala 6. avgusta, kada je kiša padala u svoj svojoj jačini i snazi, i kada je opet zaprijetila nadošla vodena bujica. Dobojlije, psihički "načete", bježale su iz grada plašeći se "reprize", ovog puta mnogo više svjesne onoga što bi se moglo desiti.

Takva reakcija je znak da posljedice poplave trpe i trpiće godinama svi koji su se tog kobnog 15. maja zadesili u Doboju. Biću slobodna pa kazati da nema te osobe koja je toliko stabilna i psihički jaka, a da je na ovu prirodnu katastrofu ostala "hladna". Zavaravaju se oni koji misle da im "nije ništa". Stres pretrpljen tih dana doći će na naplatu prije ili kasnije. Po mom mišljenju, bolje prije, imaće manje posljedice po zdravlje. Kako se zapravo Dobojlije osjećaju, može se vidjeti na njihovim licima. Nepogrešivo se na njima može nazrijeti čija kuća ili stan su poplavljeni, ko je u poplavi ostao bez posla…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije