Nezavisni stav

Domaća rakija

Vijest iz resornog ministarstva da novi evropski orijentisan Zakon o jakim alkoholnim pićima nije predvidio porez za domaćine koji rakiju spremaju na stari, tradicionalni način u kazanu, svakako bi trebalo da ih obraduje.

To znači će i dalje ovaj običaj moći da praktikuju ispred svojih domova bez bojazni da će "veseli stroj" morati kriti po selu i šumarcima, kao što to rade Amerikanci sa svojom "munšajn rakijom".

Međutim, sada kada im je dozvoljeno da i dalje to rade i da rakiju za svoje potrebe proizvode u neograničenim količinama, bio bi red da se državi za taj potez i oduže, odnosno da je ne prodaju i ne razvijaju crno tržište, koje, prema svim relevantnim podacima, buja.

Treba imati u vidu sve one koji legalno pokušavaju ovaj brend ubaciti u zakonske okvire i započeti posao koji je možda i najteže razviti u Republici Srpskoj, jer proizvod koji oni žele napraviti ima gotovo svaka kuća.

Porezi, dadžbine, specijalni uslovi za proizvodnju, analize i podrumi samo su dio onog što će budući preduzetnik morati da ispuni ako želi da proizvodi rakiju pa mu nelojalna konkurencija u vidu nas, običnih građana i domaćina može "doći glave" kada je u pitanju profit.

Osim toga, brojne medalje i priznanja sa sajmova koje su ovi ljudi donijeli iz cijele Evrope i svijeta pokazuju kako je naš zajednički brend predstavljen na najbolji mogući način, što je još jedan razlog da ih ne gušimo.

Da li će nam sa novim zakonom uspjeti da i dalje po cijeni od osam do deset KM prodajemo domaću rakiju, a koja se često pojavi i u ponudi renomiranih restorana i kafića ostaje da vidimo, jer su propisane kazne za ovakve radnje i više nego visoke.

Zasad još nije jasno da li ćemo pri ulasku u Evropsku uniju biti oporezovani za "domaću ljutu" kao Hrvatska, ali gledajući sadašnju situaciju i okvir novog zakona, jasno je da će do toga kroz kotlove proći na hiljade litara rakije sa kojom ćemo slaviti razne događaje i veseliti se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije