Nezavisni stav

Domić i Pavelićeva šahovnica

Odavno provjereni, dokazani recept održavanja na političkim pozicijama moći je bacanje sjemena međunacionalne mržnje.

Posebno u jednom osiromašenom i isfrustriranom društvu kakvo je ovo naše, za ovaj recept nema omaške. Uvijek nailazi na plodno tle, lako ga je zasijati i uvijek se prima. Nepogrešivo.

Znaju to dobro političke oligarhije u BiH, no znaju to i narodi u BiH pa opet iz godine u godinu, od događaja do događaja, "padaju" na ispitima sopstvene političke zrelosti u silnim fingiranim slučajevima manipulativnog karaktera.

Posljednji takav dolazi nam sa samog sjevera zemlje, iz distrikta Brčko, koji je sam po sebi teritorija od posebnog značaja i jednake osjetljivosti. Dovoljno razloga za zaključak stranaca da je nad distriktom, kojim upravljaju Skupština i Vlada, na čelu sa gradonačelnikom, supervizija i dalje neophodna.

Dakle, gradonačelnik mu ga u Brčkom dođe nešto kao premijer, prvi čovjek izvršne vlasti. Za sve se pita, potpisuje odluke, odobrava akte, jednom riječju - ima ključni uticaj na život običnog čovjeka. Svojevrsna alfa i omega.

Upravo je taj i takav gradonačelnik, a ime mu je Anto Domić, i deklarirani je hadezeovac, sebi dopustio nedopustivo. Kao glavni i odgovorni urednik "Glasa HDZ-a", zvaničnog glasila HDZ-a Brčko distrikta, dozvolio je (ili inicirao, potpuno nebitno), stavljanje ustaške šahovnice na naslovnicu julskog broja ovog magazina! Iste one koja je utjelovila Pavelićevu NDH, pod kojom su izvršeni najstrašniji ratni zločini.

Ako je i od Domića - previše je. Još se nisu stišali utisci ni nakon njegovog "haškog dočeka" osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, a producirao je novi skandal. Još veći i još gori. I previše je indicija da bi sve bilo slučajno.

U Domićevoj sudbini, barem prema sopstvenim tvrdnjama, odlučivaće Skupština. No, radi budućnosti naše djece, ako ne već zbog nas samih, u ovoj bismo zemlji napokon morali doći do konsenzusa za izglasavanje zakona koji bi tretirao pitanje zabrane djelovanja fašističkih organizacija i simbola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije