Nezavisni stav

Drugovi članovi

Direktori pojedinih javnih preduzeća, agencija i organizacija godinama su uzimali desetine hiljada KM na lijepe oči. Legalno, naravno.

Kao članovi upravnih, nadzornih i odbora za reviziju, pojedinci su uspijevali sjediti i funkcionisati na čak šest mjesta odjednom i to uglavnom u preduzećima i firmama koje nemaju ama baš nikakve veze jedna sa drugom i u kojima osim isplaćivanja naknada pojedincima ništa nije redovno.

Da li je ikome ikada palo na pamet da izračuna ili barem da proba da utvrdi koliko nas koštaju javna preduzeća? Koliko upravni, nadzorni i odbori za reviziju koštaju građane RS i koliko je opravdano i svrsishodno ubacavati milione KM u džepove onih koji imaju i previše?

Vlada RS posljednjim smjenama pokušala je uvesti reda, ali sasvim sigurno to nije rješenje. I dalje će ista svota novca građana odlaziti onima koji za današnje uslove žive više nego dobro, što je u socijalno odgovornoj državi nezamislivo.

U sadašnjem ekonomskom i političkom sistemu upravni, nadzorni i odbori za reviziju nemaju ama baš nikakav smisao. Uglavnom je Vlada RS ta koja usvaja izvještaje o radu, daje saglasnost za planove, koordiniše, usmjerava i praktično vodi to preduzeće. Direktor je tu da se postara za (ne)zakonitost u radu, a članovi upravnih i nadzornih odbora u suštini samo aminuju ono što je ranije odlučeno ili urađeno.

Mnogi će reći, zakonska je obaveza postojanje upravnog i nadzornog odbora. To je tačno, ali zakoni i etički kodeks doktorima medicine ne dozvoljava da primaju novac od farmaceutskih kompanija pa to čine.

Zakone nije teško izmijeniti. Ukinuti nadzorne, upravne i odbore za reviziju u javnim preduzećima i onemogućiti bilo kakve buduće isplate na lijepe oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije