Nezavisni stav

Državni zatvor

Čini se da će Bosna i Hercegovina s prvim danima 2019. godine konačno imati prve stanovnike u prvom državnom zatvoru u Vojkovićima.

U zatvoru najmodernijeg tipa i po visokim evropskim, ali i svjetskim standardima biće zaposleno  oko 300 osoba, a sve one će proći detaljne provjere i imati posebnu obuku kako bi radile u ovoj ustanovi. Čini se da će sigurnost biti na visokom nivou u ovom zatvoru, kapaciteta da primi između 500 i 600 zatvorenika.

Planirano je da u ovom zatvoru borave osuđenici za najteža kaznena djela, a interesovanje za ceremoniju otvaranja ovog zdanja, koje ima 24.000 kvadrata, pokazali su i najviši zvaničnici EU.

Do sada su zatvorenici osuđeni u Sudu BiH  kazne služili u entitetskim kaznenim zavodima, a država je njihov boravak plaćala iz budžeta. Stavljanjem u funkciju ovog zatvora, u velikoj mjeri će se rasteretiti i kapaciteti entitetskih zavoda, a sredstva iz budžeta će se preusmjeriti u prvi državni zatvor.

Vijeće ministara BiH već u ponedjeljak  bi trebalo da  van funkcije stavi djelovanje Jedinice za implementaciju projekta zatvora, koja je vodila projekat  ispred Ministarstva pravde BiH, ali i da omogući ministru pravde BiH da imenuje v.d. upravnika, koji će raspisati konkurs za prijem čuvara i drugih uposlenika u ovoj ustanovi.

Kamen temeljac za državni zatvor u sarajevskom naselju Vojkovići postavljen je davne 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca i nije ispoštovan. Nakon sudskog spora koji su pokrenuli potencijalni podizvođači protiv izvođača radova gradnja je u nekoliko navrata obustavljena. No, krajem prošle godine zatvor je završen, a tehnički prijem ovog objekta  konačno je završen u četvrtak, a vrata će napokon otvoriti početkom naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije