Nezavisni stav

Ekonomski rast

I Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond primijetili su da se ekonomija u BiH oporavlja i da se može očekivati njen dalji rast.

Deficit nam se, kažu, lagano smanjuje, industrijska proizvodnja stidljivo, ali postojano raste, a i plate kao da pomalo rastu.

Ipak, da bi BiH ove pozitivne vijesti mogla pretočiti u bolji životni standard za građane, potrebno je povećati pravnu sigurnost, a da bi BiH to mogla, mora imati dobre zakone i jake institucije. A tu je, čini se, naš najveći problem. Ova zemlja ima Ustav u kojem, recimo, ne postoje Sud i Tužilaštvo BiH. Imamo zakone koji nisu međusobno usklađeni, a imamo i visokog predstavnika, koji nije dio ustavnog sistema. Ako je suditi prema tom istom Ustavu, u Savjetu ministara nam je par ministarstava viška.

Stvarno, šta je to najveći problem u ovoj zemlji? Da li je problem što Ustavom nisu predviđeni mehanizmi za izbor manjina u državno predsjedništvo, a nije problem što nam pola države uopšte nije adekvatno pravno "pokriveno"? BiH već četiri godine ne može da se makne zato što Romi i Jevreji ne mogu da se kandiduju za državne funkcije.

Nije ovo pitanje beznačajno, naprotiv. Ali je li baš najbitnije, pa da nam sve drugo stoji zbog toga, a energiju ne trošimo na to kako stvoriti sistemske mehanizme za borbu protiv korupcije? Zar je stvarno prvo toliko bitnije od drugog? Skoro da pomislim da postoji neki "dil" po kojem bi političari trebali da dokinu nacionalnu podijeljenost u BiH, a da im se zauzvrat "progleda kroz prste" kad je u pitanju sklonost ka nekažnjenom arčenju državnih para. Ima tu neke logike. Denacionalizacija, približavanje ljudi i saradnja - to su nekako "seksi" teme, donose puno pozitivnih poena, lijepo zvuči na vijestima. Borba protiv korupcije, zamjeranje lokalnim moćnicima i mukotrpna pravna borba protiv takvih - tema je koje se niko ne bi rado doticao. Nije baš "seksi". Sve dok je to tako, male su šanse da nam ekonomski rast s početka teksta ikako pomogne da konačno živimo bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije