Nezavisni stav

GPS poštonoše

"Pošte Srpske" su, po ugledu na preduzeća za poštanski saobraćaj u razvijenim evropskim zemljama, uvele jednu novinu, a to je da poštonoše na terenu u svojim torbama nose GPS uređaje za praćenje kretanja lica, sve kako bi Uprava preduzeća imala potpuno jasnu sliku organizacije rada, ali i uvid u iskorištenost radne snage.

Brojna su preduzeća iz ove oblasti u svijetu opremila svoje poštare na ovaj način i većina njih u tome ne vidi ništa sporno, već naprotiv šansu da se utvrdi stvarno potrebno vrijeme za obavljanje posla poštonoše na terenu.

Ipak, u svakom poslu, pa tako i u ovom, postoje oni koji protestuju, pa su tako neki poštari u RS odlučili da odbiju nošenje ovih uređaja, jer ih oni navodno zrače, te postoji i mogućnost ugrožavanja ljudskih sloboda.

Čitav slučaj dospio je u javnost, ali i do sindikata preduzeća i republičkog sindikata, te čak do Instituta za nuklearne nauke "Vinča", koji će u narednom periodu izvršiti analizu i utvrditi nivo zračenja ovih uređaja, za koje se u RS smatra da zrače onoliko koliko i mobilni telefoni, kojih priznaćete veliki broj građana BiH svakodnevno ima čak i po dva.

Međutim, u svemu ovome zanimljivo je nekoliko činjenica. Da li je pravi razlog za odbijanje korištenja ovih uređaja njihovo eventualno zračenje i ugrožavanje ljudskih sloboda ili, pak, strah poštara da će biti "špijunirani" od strane Uprave, koja to ni fizički ne može izvesti jer bi samo za to bile potrebne desetine radnika. Takođe, ono o čemu se šuška već godinama je neravnomjerna raspodjela posla među poštonošama, pa tako ima onih koji u okviru svoje organizacione jedinice rade dosta više, i možda su "bundžije" baš među onima koji rade manje. Zasad, poštarima je dato da sami odluče da li žele da koriste ove uređaje na terenu dok se ne utvrdi nivo njihovog zračenja. Dakle, za potpuniju sliku treba sačekati analizu "Vinče", poslije koje će sve biti mnogo jasnije i nakon koje će se znati postoji li opasnost ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije