Nezavisni stav

Griješili smo, ponoviti ne smijemo

Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći potpuno ispraviti, ali i nikad ne smijemo prestati da ih ispravljamo, govorio je davno veliki Ivo Andrić.

Došlo je vrijeme da se svi na jedan iskren način postidimo onoga što se dogodilo među nama, prekjuče je izustio jedan episkop.

Rekao je to na veoma bitnom događaju  Međureligijsko vijeće BiH je organizovalo posjetu mjesta stradanja Srba, Bošnjaka, Hrvata i Jevreja.

Vjerski lideri zajedno su obišli stratišta i pokazali kako se treba ophoditi prema svim žrtvama, ali i kako treba graditi budućnost.

Ponedjeljak, 24. april, kada su poslate poruke mira i suživota, ocijenjen je kao istorijski dan za BiH. Mediji su to prepoznali.

"Nezavisne" su iz Banjaluke ovaj događaj propratile naslovom "Budućnost graditi sjećanjem na sve žrtve", sarajevsko "Oslobođenje" objavilo je da "Ima nade za ovu prelijepu zemlju", a novinari "Večernjeg lista" iz Mostara da je "Došlo vrijeme da se svi postidimo".

Imali smo turbulentnu prošlost. Griješili smo. Svi. Imamo tešku sadašnjost. Ispaštamo. Svi. Budućnost je u našim rukama. Ako ne budemo pametni i pošteni, loše nam se piše. Svima.

Nije po nas opasna glad, koliko mržnja koja izbija iz nekih. A ti pojedinci su, nažalost, glasniji od onih koji ne znaju da preziru.

Zbog naših problema ne boli glava ni Donalda Trampa ni Vladimira Putina. Što to ranije shvatimo, prije ćemo se uhvatiti metle i očistiti svoje dvorište. A pretvorilo se u deponiju, kojom maćehinski upravljaju funkcioneri.

Njima odgovara da smo posvađani, da jedni druge očima ne možemo gledati. Jer, dok se svađamo o tome čije su ruke bile krvavije, zaboravljamo da smo gladni, goli, bosi.

Imali smo rat. I žrtve. Svi mi. Griješili jesmo, ponoviti ne smijemo. Žrtve zaboraviti ne trebamo, jer su one opomena da se ono što je bilo ne smije reprizirati. Sada imamo mir. Sjetite se devedesetih i shvatićete koliko smo, zapravo, danas srećni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije