Nezavisni stav

Hladno u novčanicima

Nakon svakog novog talasa zapošljavanja radnika u preduzećima i ustanovama kojima upravlja grad Doboj, dolazi poskupljenje njihovih usluga. Tako je bilo i sa "Gradskom toplanom", koja je krajem novembra 2010. godine dobila zeleno svjetlo od lokalnog parlamenta da poveća cijenu grijanja.

Tada je "data saglasnost na odluku Nadzornog odbora za korekciju cijene grijanja". Znači, Nadzorni odbor ovog preduzeća je shvatio da nema dovoljno novca da se isplate plate svim novozaposlenim i odlučio da je potrebno finansijski "oderati" građane da bi ta obaveza bila ispunjena. To dugoročno nije bilo dovoljno, pa je odlučeno da se računi korisnicima usluga ne obračunavaju po danu u mjesecu grijne sezone (što je, čini mi se, godinama bila praksa), nego na mjesečnom nivou, a to su Dobojlije shvatile tek ove godine, kada su im se "utanjili" novčanici, pa gledaju svaku KM.

Račun za februar, koji ima 28 dana, platili su kao i za januar i mart, koji imaju tri dana više, ne samo ove, nego i prošle godine, ali na to mnogi nisu obraćali pažnju, kao i na činjenicu da je grijna sezona prošle godine bespotrebno produžena više od 10 dana, pa je umjesto do 15. trajala do 26. aprila, a račun za taj mjesec je obračunat na svih 30 dana! Isto tako, sezona grijanja sve češće počinje prije 15. oktobra, iako se temperatura ne spušta ispod 12 stepeni, pa sve to na kraju u neznanju debelo platimo.

Na ovaj način "Gradska toplana" zaradi desetine hiljada KM na račun građana, kojima je puno da daju i jednu marku više od onoga koliko moraju. Odluku o cijeni grijanja, na koju se pozivaju u ovom preduzeću, pravdajući njome naplatu grijanja na mjesečnom nivou, sigurno nije pročitala većina Dobojlija, koji će morati više da se aktiviraju u zaštiti svojih novčanika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije